Rezultatele unei schimbări făcute la 2 licee de top din București: toți elevii învață doar dimineața
Elevii ar trebui să meargă la şcoală doar dimineaţă, nu să înveţe în schimburi, spun specialiştii din sistemul de Educaţie.
La noi însă, din lipsa spaţiului, unele şcoli au chiar şi 3 schimburi, care se termină seara târziu. Mai multe licee de top din Capitală şi-au permis de câţiva ani încoace să aibă program doar dimineaţă. Iar directorii spun că rezultatele elevilor sunt vizibil mai bune.
La Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Capitală, unul dintre liceele de top din ţară, directorul a renunţat acum 6 ani la programul în două schimburi. Cei 1150 de elevi învaţă de la 8 dimineaţa până la ora 14.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Directorul Colegiului Național Mihai Viteazul: "Schimbul al doilea era deprimant. Copii care ajung acasă după ora 8 seara, programul ăsta nu e de dorit în nicio unitate de învăţământ. Cheia este folosirea sau gradul de ocupare aproape de 100% al spaţiilor. Pentru asta a trebuit să renunţăm la clase fixe."
Adolescenţii sunt mulţumiţi că au mai mult timp liber.
Elev: "În şcoala generală am învăţat doar de la 1 la 7 şi era ceva mai complicat. Mă treazeam pe la 8 dimineaţa şi nu aveam foarte mult timp să învăţ. Și seara mă întorceam obosit.”
Elevă: "De obicei stăteam până târziu trează, până pe la 12-1 şi din această cauză mi-am şi dereglat programul. E mult mai bine acum, am super mult timp liber."
Şi la liceul Sfântul Sava a fost adoptat acelaşi program în urmă cu doi ani. Elevii învăţa de la 7 şi jumătate dimineaţa, până la ora 13.30.
Elena Crocnan, directorul Colegiulul Național Sfântul Sava: "Rezultatele au fost mai bune. Nu e de neglijat faptul că încheind programul la 1.30, pot să mai rămână la pregătiri suplimentare o oră - două."
Şi în acest caz a fost nevoie de reamenajarea spaţiilor, care a durat 3 ani. Efortul a meritat: majoritatea elevilor au rezultate mai bune acum.
Ana Maria Zamfir, psiholog: "În momentul în care ei au timp de alocat pasiunilor şi să îşi fructifice practic toate inclinaţiile pe care le au, atunci au ocazia să performeze, altfel, vom menţine o societate de nivel mediu, nu au cum să exceleze."
Din păcate, numărul de scoli din România este mult prea mic raportat la cel al elevilor. Aşa că în unele şcoli din Capitală se învaţă chiar şi în 3 schimburi.
Maria Ștefania Manea, purtător de cuvânt al ISMB: 'Soluția este aceea a investiţiei în infrastructura şcolilor, astfel încât să fie cât mai multe corpuri de clădire care să facă posibilă învăţarea într-un singur schimb."
PSD a promis prin programul de guvernare construcţia a 2500 de şcoli şi grădiniţe noi. Într-un an de zile, nu a fost construită, însă, nicio şcoală nouă.