Cât de pregătiţi sunt elevii români în şcoală pentru o meserie de viitor? Interviu exclusiv cu "antrenorul român de genii"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 31 Octombrie 2017 16:42
Categorie: Romania, te iubesc!

Când îţi dai seama că un copil are o înclinaţie către o meserie şi nu spre studiu intens? De ce alte popoare sunt mult mai determinate să lucreze în echipa? Cum influenţează învăţământul primar şi gimnazial soarta copiilor României?

Profesorul Florian Colceag e considerat pe plan internaţional unul din geniile României. Este matematician cu doctorat în economie şi membru al unei Societăţi Ştiinţifice din străinătate, specializată în identificarea şi pregătirea copiilor supradotaţi din toată lumea.

I se mai spune antrenorul român de genii, iar corespondentul Rareş Năstase i-a solicitat o discuţie pe tema crizei de forţă de muncă din România şi despre situaţia şcolilor de meserii de la noi.

Rareş Năstase s-a întâlnit cu profesorul emerit, şi acesta a acordat un interviu amplu, în care a discutat despre situaţia învăţământului de la noi, educaţia oferită în şcolile româneşti, despre copilul egocentric care nu e obişnuit să lucreze în echipa, dar şi despre profesorul pus să facă rapoarte, despre lipsa interesului pentru şcoală profesională, şi nu în ultimul rând despre izgonirea elitelor şi mai ales despre o alienare generală care cuprinde România.

Profesorul Florian Colceag: “La noi problema este mult mai dura. Am imitat fără să gândim. Şi imitarea fără gândire e că jocul de şah în care tu repeţi mutările adeversarului, evident că vei pierde automat.”

Deficit național. Cum au ajuns marii angajatori din România să lucreze cu pensionarii

"Copiii noştri sunt educaţi să fie egocentrici. Nu să lucreze în echipa. Au fost învăţaţi să lupte pentru propria existenţa, succes, călcând peste alţii. Sunt într-o continuă competiţie, da, sunt frustraţi, au învăţat că aşa trebuie, dacă nu faci aşa nu eşti apreciat", mai spune profesorul.

"Profesorul trebuie să fie un părinte în primul rând, dacă e un funcţionar nu e bun. Iar părintele trebuie să ştie să fie profesor.”

Eu, în copilăria mea, am făcut ucenicia în vacanţe, la fierarii din sat. Şi mi-a plăcut extraordinar de mult să bat fierul, să îl modelez, e o artă. M-a ajutat mult să înţeleg ce înseamnă muncă bine făcută. Copiii din ziua de azi nu mai fac aşa ceva, nu fac lucruri practice, şi sunt total nepregătiţi pentru viaţă. Sunt lucruri mărunte, dar de importantă maximă", a declarat profesorul Florian Colceag.

Intregul interviu este in materialul video atasat.

Rea voinţă, incompetenţă, dezinteres. Tabloul învățământului românesc, din care copiii ies dezorientați

Rea voinţă, incompetenţă, dezinteres. Tabloul învățământului românesc, din care copiii ies dezorientați

Romania drapel

De ce nu avem o economie puternică, deși România este bogată? Interviu cu analistul Valeriu Ivan

Responsabilii pentru pierderea hotelului Astoria din Gara de Nord, condamnaţi după 10 ani

De ce este România condamnată la înapoiere și sărăcie. Interviu cu profesorul universitar doctor Daniel David

Școala: Absență nemotivată

România, te iubesc: Valori în paragină

Verdictul dur dat de unul dintre cei mai faimoși artiști: ”În România are loc un genocid cultural”

rti cultura

Cum era să fie furată Casa Constantin Brâncuși. ”Au venit cu 25 de mașini”