Restaurantele unde mananci, dar ai toate sansele sa si slabesti. Retetele reinventate pentru un meniu cu putine calorii
Iei loc la masa, deschizi meniul, apoi te sfatuiesti cu nutritionistul. Adica bucatarul care iti promite un maximum de gust, cu minimum de calorii, pentru mancarea aleasa.
Se intampla in restaurantele asa zis hipocalorice care atrag tot mai multi clienti, aflati in plin proces de slabire, sau care vor sa se mentina dupa un regim. Proprietarii sunt de obicei oameni care au avut ei insisi, probleme cu greutatea.
Lasagna, spaghete, briose si ciorbe, dar toate reinventate. Asa a slabit Alexandru, omul care a avut, spune el, de 4 ori mari depasiri la suta de kilograme.
"Am inceput sa ma documentez cu privire la modul cum functioneaza un metabolism. Am ajuns la concluzia ca am posibilitatea sa-mi prescriu un regim de viata, incercand sa nu sacrific gustul.”
Iata de ce lasagna nu este ce pare a fi. Inlocuim foile de lasagna cu foi de telina. Carnea de vita sau de porc o inlocuim cu carne de pui. Si faina de quinoa pentru sosul bechamel. Lasagna clasica are in jur de 600 de calorii. Aceasta, cel mult 150.
Sa vedem felul principal.
"Facem spaghetele din dovlecel cu fructe de mare.
- Cat de mult dureaza?
- In jur de 8 minute.”
Pastele clasice aduc 700 de calorii, spaghetele de dovlecei, numai 250. Ca desert dulce-sarat, o briosa cu legume- tot 150. Asadar, la un pranz primesti in total 600 de calorii, ideal pentru limita zilnica de 1200, cu care un adult va scapa de 7 kilograme pe luna.
Pe langa alegerea unor ingrediente lejere, astfel de restaurante adopta doua tehnici de preparare care trag si mai mult in jos incarcatura calorica. Primul: in loc de calire in grasime, fierbere lenta in supa, la temperatura joasa- asa se face sosul ragu. Al doilea: socul termic, timp de cateva secunde, la temperaturi inalte- ca la muschiul de vita.
Cornelia e specialist in nutritie. A deschis si ea un restaurant pentru cei care au renuntat la ciolan, tocaturi si cartofi inotand in ulei.
"Marea majoritate au inainte un dialog cu mine si raman clientii casei, pentru ca adaptez meniul in functie de cerere. Facem si livrari pentru cei care sunt interesati.”
Si se cer la greu, pentru o silueta din ce in ce mai usoara, ciupercile cu spanac si smantana de tofu, trecute rapid prin cuptor, sau platoul satios de quinoa cu legume sotate. In meniu, grasutii gasesc ceva potrivit, indiferent ca merg pe regimul dukkan, paleo, disociat, vegan sau carnivor.
In acest restaurant, bucatarului sef i se spune Bebe, pentru ca e sensibil la nevoile clientilor trupesi, ca si el.
"- Bebe, ce le oferi celor la regim?
- Astazi fac frigarui de creveti pe tepuse de lamaita, cu noodles si legume. „
Trei minute dureaza de cand arunca taiteii de orez in apa si frigaruia pe grill, pana cand monteaza totul in cochilia de scoica Saint Jacques. Cost total- 30 de lei. Dar iei numai 200 de calorii!