BBC numara o biserica noua la 3 zile in Romania. HARTA tarii de "Doamne Ajuta" fara scoli si spitale
"La fiecare 3 zile, o biserica e construita in Romania!" spun britanicii de la BBC. Jurnalistii straini fac o paralela intre saracia in care traim, desi suntem in UE si sumele mari care se cheltuiesc pentru construirea unor noi si noi lacasuri de cult.
Reprezentantii Patriarhiei sustin ca cifra prezentata de britanici nu reflecta realitatea si ca reportajul reprezinta doar o incercare de manipulare.
"De la inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu, in Revolutia din 1989, religia a castigat tot mai mult teren in Romania. Principalul beneficiar in urma acestui fenomen este Biserica Ortodoxa Romana. In toata tara au aparut multe biserici noi, in ritm de una la fiecare trei zile". Cu aceasta statistica isi incep reportajul jurnalistii BBC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acestora, devotamentul romanilor fata de credinta a facut ca in ultimii ani numarul lacasurilor construite sau renovate, multe dintre ele, sustin ei, adevarate palate opulente, sa fie in continua crestere.
"Pentru ca noi credem in Dumnezeu si ar trebui toti sa credem in Biserica", spune un credincios.
Jurnalistii de la BBC sustin ca Biserica Ortodoxa Romana "absoarbe" milioane de euro de la stat, in ciuda faptului ca economia nu merge bine.
"Romania este una dintre cele mai sarace tari din UE. Cu toate acestea, in ultimii ani, politicienii romani - atat de pe plan local cat si national - au alocat multi bani din bugetul de stat pentru construirea a mii de biserici noi.
Aceasta include si donarea a 11 hectare de teren in inima Capitalei, pentru ridicarea unei noi catedrale, la un pas de enorma Casa a Poporului, construita de Ceausescu", spun jurnalistii britanici in reportaj.
Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai mare constructie bisericeasca ridicata vreodata in Romania, iar nota de plata va fi pe masura: 400 de milioane de lei.
Pana atunci, un palat opulent ar putea fi considerata si Catedrala Sfanta Vineri din Zalau, ridicata de Episcopia Salajului.
Altarul este suflat cu aur, iar candelabrul, adus din Grecia, este turnat in bronz aurit si cristal.
"La Patriarhia din centrul Bucurestiului isi au birourile capii Bisericii Ortodoxe Romane. Au reputatia secretomaniei. Am incercat de mai multe ori sa obtinem cateva raspunsuri de la ei cu privire la bogatia si influenta BOR. Au refuzat insa sa ne acorde un interviu", spune jurnalista Tessa Dunlop, de la BBC.
Reprezentantii Patriarhiei sustin ca reportajul celor de la BBC este o incercare de manipulare si ca banii investiti in lacasurile de cult provin, in mare parte, din donatii si nu de la stat.
"Dupa anul 1990, la initiativa comunitatilor de credinciosi din intreaga tara si cu sprijinul autoritatilor locale, au fost construite sau se afla in diferite stadii de executie, aproximativ 2000 de lacasuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neincapatoare pentru numarul mare de crestini ortodocsi care participa la sfintele slujbe.
Construirea, pictarea si intretinerea acestora sunt sustinute financiar in cea mai mare parte de comunitatile parohiale, care sunt si principalii lor beneficiari", se arata intr-un comunicat al BOR.
Potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, cifra totala a lacasurilor de cult a ajuns la 18.429. Dintre acestea, aproape 70% apartin Bisericii Ortodoxe Romane.
Infografic: Tara in care te rogi la Dumnezeu pentru educatie si sanatate
Incont.ro a publicat un infografic ce ne arata cum sunt repartizate cele 18.000 de lacase de cult din Romania, in raport cu cele 4.000 de scoli. De departe sare in ochi judetul Bacau, unde sunt 666 de biserici in total.
Nota de plata pentru Mantuirea Neamului. Catedrala costa cat 300 km de autostrada sau 1500 de scoli
Intr-un an s-au inregistrat, pe site-ul "construim catedrala", numai 766 de donatii private. Deci grosul banilor au venit de la Guvern (anul trecut, 19 milioane de lei), de la primariile de sector si de la Primaria Generala Bucuresti (18 milioane de lei, similar cu 2011).
Nota de plata se va ridica, probabil, la 400 de milioane de lei. Bani din care s-ar putea construi 1500 de scoli. Sau 300 de kilometri de autostrada. S-ar putea utila cu aparatura de top 40 de centre medicale de excelenta. S-ar finanta 8000 de transplanturi. Sau 800 de mii de nasteri.