Criza forţei de muncă îi face pe angajatori mai puţin orgolioşi şi mai înţelepţi. Drept urmare, tot mai mulţi primesc înapoi în companie oameni care şi-au dat demisia din diferite motive.

Aşa-numiţii „angajaţi bumerang” se întorc, pentru că la noul loc de muncă fie salariul nu a fost cel aşteptat, fie nu se înţeleg cu echipa. Reintegrarea lor se face uşor, pot începe lucrul imediat, fără training şi, în plus, revin mai motivaţi.

În multe locuri a existat ani la rând o regulă nescrisă: cine pleacă, o face pentru totdeauna. Nu aşa s-a întâmplat cu Gabriel Voicu, ospătar cu 23 de ani vechime, care şi-a tot schimbat locul de muncă, în căutarea unui salariu mai mare. După fiecare "aventură", şeful l-a primit înapoi şi a profitat de experienţa pe care angajatul o acumulase în alte părţi.

Gabriel Voicu, ospăr: "Câteodată nu îţi dai seama ce ai până nu pierzi. De fapt, m-am întors pentru că locul de muncă e bun sunt şi obişnuit. Financiar am crezut că găsesc mai bine în altă parte. A fost, nu am putut să mă adaptez oamenilor de acolo."

Şi George Tatu a plecat din firma în care era angajat, dar a stat departe de echipă doar trei luni şi jumătate.

George Tatu, angajat: "Mi-a părut rău de pasul pe care l-am făcut, pentru că aici mă simt ca acasă. Lucrăm într-un colectiv minunat, e totul computerizat. Degeaba faci bani mulţi dacă nu eşti mulţumit sufleteşte. În perioada în care am fost plecat, tot aici veneam să îmi beau cafeaua, să mănânc."

Mulţi dintre angajaţii care revin, recunosc că decizia plecării nu a fost cea mai inspirată.

Locul de muncă primit nu semăna cu cel promis la negocieri, şi - uneori - nici salariul sau programul de lucru.

Doru Dima, specialist în resurse umane: "Cel mai bine e să vezi motivul pentru care a plecat. Dacă a plecat într-o zonă de dezvoltare şi nu a reuşit şi vrea să se întoarcă într-o zonă în care a fost confortabil, poate nu e bine să îl iei. E important ca acel angajat care a plecat să vină cu tonus nou, cu dorinţa de a învăţa, de a creşte, cu idei noi."

După ce a lucrat trei ani ca specialist în resurse umane, Melinda Demeter a schimbat domeniul şi s-a orientat către asigurări. A constatat însă că noul loc de munca era extrem de solicitant.

Melinda Demeter, angajată: "Plecarea a fost simplă, aveam rate mari la apartament, mi s-a oferit un salariu foarte bun altundeva. Am învăţat foarte multe, ce am învăţat acolo mi-a prins foarte bine după ce m-am întors, cum să gestionez clientul, cum să fie bine şi pentru tine şi pentru client."

Colega Melindei: "Faptul că un angajat s-a întors în firmă, mie îmi dă un plus de încredere. Însemna că aici şi-a găsit locul, s-a întors pentru echipă, pentru job."

România se aliniază astfel tendinţelor internaţionale. Un sondaj realizat de o companie americană arată că trei sferturi dintre angajatori ar primi înapoi în firma persoane care au mai lucrat acolo. Principalele motive sunt faptul că lucrătorii respectivi sunt familiarizaţi cu activitatea firmei, modul de lucru şi echipa.