Record de zile libere de la stat în 2017. ”Un boicot la adresa stabilităţii financiare”
Anul acesta avem record de zile libere de la stat. Pe lângă cele oficiale, din lege, Guvernul şi-a făcut o obişnuinţă să acorde şi alte libere.
Acestea întregesc weekendurile şi le transformă în mici vacanţe, aşa cum este cea de acum, de Sfânta Maria. Dacă tragem linie, bugetarii şi în unele cazuri şi cei care lucrează în privat, se bucură de 17 zile libere, pe lângă cele de concediu. Un boicot pentru stabilitatea economică a ţării, avertizează analiştii.
Anul a început cu două libere libere de la stat: 1 şi 2 ianuarie. Ziua unirii a căzut marţi, aşa că Guvernul a declarat zi liberă şi luni, pe 23 ianuarie. După Paşte şi 1 Mai, Guvernul a procedat la fel de Ziua Copilului, că să lege patru zile libere, în total, cu tot cu weekend. De Rusalii au fost încă două zile, iar de Sfânta Maria, bugetarii au primit liber şi luni. Până la finalul anului, mai sunt zile libere de Sfântul Andrei, de Ziua Naţională şi de Crăciun.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Tragem linie şi socotim: 14 zile libere de la stat, din care 11 au picat în timpul săptămânii, plus încă trei ca să lipim de weekend. Aşa-numitele zile "punte". În total, 17 zile libere pentru bugetari. Adică mai bine de trei săptămâni.
GEORGE VULCĂNESCU, ANALIST ECONOMIC: ”În condiţiile în care în sectorul bugetar ai nu doar al 13-lea salariu, ci şi al 12-lea salariu neacoperit prin muncă, asta înseamnă că economic pierde, ţară pierde, toţi pierdem. Din păcate, zilele acestea libere de care unii se bucură reprezintă un boicot la adresa stabilităţii financiare a ţării.”
Mai mult, statul creează astfel dezechilibre între sistemul privat şi de stat, spun analiştii, pentru că puţini angajatori oferă acelaşi număr de libere.
Conform hotărârilor de Guvern, zilele-punte se recuperează fie în weekend, fie câte o oră peste program. Dar regula nu se respectă mereu.
Florin Cîțu, vicepreședinte PNL: ”Este clar că majoritatea cazurilor sunt în scop electoral. Nu văd nici la parlamentari şi nici la guvern o justificare ideologică sau istorică. Numărul creşte de la an la an. Anul trecut aveam 12 zile libere legale. Anul acesta avem 14 şi se pare că vom avea din ce în ce mai multe.”
În Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere oficiale decât noi. Dar dacă punem la socoteală şi zilele - punte, suntem campioni la stat acasă.