Recesiunea a rapit copiilor romani 4 ani din viata. Exemplul lui Adrian, adolescentul care si-a vazut viitorul furat de criza
Copiii din Romania au pierdut 4 ani din viata din cauza recesiunii. Concluzia alarmanta apartine unui raport UNICEF, care arata ca impactul crizei a fost devastator.
Numeroase cupluri s-au destramat din cauza saraciei, iar copiii au ramas cu un singur parinte care se straduieste sa-i creasca. Fara educatie, cei mici nu-si vor putea ajuta familia si nu-si vor putea face un rost.
O familie cu patru copii din Iasi era implinita inainte de 2009. Apoi tatal lor si-a pierdut slujba. A plecat in Italia si nu s-a mai intors. Iar mama si copiii de 6, 8, 15 si 17 ani s-au mutat dintr-un apartament in Pascani, la tara, intr-o casa batraneasca. Desi simte ca nu ajunge nicaieri, femeia nu se da batuta si munceste cu ziua pentru copiii ei. A vazut cum mor visele chiar langa ea. Adrian, fiul cel mare, ar fi vrut sa fie politist, dar acum e legat iremediabil de sat si de muncile campului.
Adrian Baba: "Eu m-am gandit mai demult la Academia de Politie... In clasa a 9-a m-am gandit ca nu mai am cum sa mai dau, nu m-am mai gandit apoi ce sa fac. De 3 ani nu mi-am mai facut niciun vis. Pur si simplu, am trait momentul."
In schimb, Andra, fata mijlocie, invata la cel mai bun liceu din Pascani si inca mai spera la o viata mai buna.
Andra Baba: "Sunt ambitioasa... Sper sa iau Bacul, sa dau la Psihologie, sa fac o cariera si sa ma descurc si ce-o mai vrea Dumnezeu."
Ce-si doreste?
Andra Baba: "Sa nu mai aiba mama datorii, sa avem o viata mai buna si sa fim sanatosi, ca restul vine de la sine."
Drame spuse sau ascunse au marcat zeci de mii de copii in ultimii ani.
George Diaconu, psiholog: "E o trauma. O trauma care multiplicata la nivelul unei generatii inseamna dizolvarea ei. Lipsa de personalitate."
Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania: "Daca un copil avea, sa zicem, 5 ani la inceputul crizei, iar acum are 9, in tot acest timp copilul a pierdut ani de educatie, a fost bolnav mult timp, a suferit de saracie. E foarte greu pentru un copil de 9 ani sa mai recupereze ceva."
La noi, unul din 5 copii a fost atins de saracie in perioada crizei. Pentru ca traim cu lipsuri materiale severe, suntem in primele trei tari cu politici sociale ratate. Alaturi de Italia si Marea Britanie, copiii nostri inseamna 44% din cei 11 milioane de minori si tineri afectati de criza.
Familiile care aveau inainte o casa, caldura, un salariu constant, mancare, masina, o vacanta pe an, televizor si telefon, nu-si mai pot permite patru dintre aceste lucruri.
Venitul mediu in familiile care au copii a scazut, iar cele mai vulnerabile sunt cele cu un singur parinte sau cele numeroase.
Toate studiile arata ca, pe termen lung, cea mai eficienta cale de a scapa de saracie este educatia. Un om educat este mai sanatos, mai curios si poate fi performant. Un copil care creste fara educatie, slab hranit si mai mult bolnav decat sanatos va afecta întreaga societate, pentru ca niciodata nu va fi un om independent.
Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania: "Ceea ce lipseste in Romania este preventia la nivel local."
La noi nu exista o asistenta comunitara care sa viziteze familiile sarace, sa verifice cum traiesc copiii si sa-i trimita la spital sau la medic daca e nevoie. Si nu avem mediatori scolari si nici asistenti sociali care sa-i urmareasca pe cei mici.