Reacții privind manualul unic pentru elevi: România va pune în pericol sistemul de învăţământ
România va pune în pericol sistemul de învăţământ dacă ministerul de profil va impune un manual unic.
Avertismentul a fost lansat de preşedintele Federaţiei Editorilor Europeni, care spune că ideea a eșuat în alte ţări, cum ar fi Polonia şi Ungaria, iar statul a fost acuzat că încearcă să controleze ideologic elevii. De aceeaşi părere, sunt şi mulţi profesori universitari români, care atrag atenţia că efectele s-ar simţi în educaţia copiilor. Cei mici nu ar mai avea şansa la informaţie şi diversitate, ci ar fi limitaţi de nişte manuale unice, realizate exclusiv de minister.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care ministrul Educaţiei doreşte să preia controlul absolut asupra editurii didactice şi pedagogice, astfel încât aceasta să devină singura editura care va publica manualele şcolare, a stârnit critici dure din partea mediului educaţional.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liviu Papadima, protectorul Universităţii București: "Societatea funcţionează tocmai într-o permanentă deschidere a surselor de informare, a surselor de formare, de educare. Iar scoala face exact mişcarea inversă. Se încapsulează în nişte resurse limitate, care, evident, nu vor aduce nimic bun."
Profesori renumiţi spun că acest pas ar limita şansele elevilor la informare şi evoluţie, iar controlul statului asupra conţinutului manualului şcolar este extrem de periculos. În Ungaria a fost adoptată această măsură. Iată, de exemplu, ce conţine un manual unguresc de geografie de clasa a 8-a.
"Germania este o scroafă de la care sug Grecia, Spania. Sunt nişte porcuşori, toate ţările care sug. Purceluşul unguresc e lăsat pe dinafară şi nu are niciun fel de şansa să pună gura pe bugetul generos pe care îl are Germania la dispoziţie."
Veştile au ajuns şi la mai multe ONG-uri din Europa.
Helga Holtkamp, preşedintele Federaţiei editorilor europeni: "Reprezintă o singură noţiune despre ce e corect şi ce e greşit. Cărţile de istorie sau de politică pot influenţa foarte puternic stereotiopurile. dar chiar şi o carte de matematică, felul în care matematica e prezentată poate să reproducă stereotipuri."
Şi ordinul ministrului Liviu Pop de a interzice auxiliarele în şcoli, până când metodologia va fi schimbată, este aspru criticat.
Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică: "Un copil foarte bun se cam uita pe toate manualele când se pregăteşte şi îşi alege singur unul după care să studieze, nu neapărat cel pe care i-l pune profesorul. Plus de asta, cum ne ducem noi când ne pregătim? Sigur că avem materiale auxiliare, care sunt cărţi de matemtica, de problem solving."
În prezent, un manual românesc costă, în medie, 1 euro. În ţări precum Austria sau Estonia, ajunge la 16 euro. De aici şi diferenţa de calitate.
Într-un manual de muzică din Portugalia, de exemplu, copiii sunt trimişi să asculte înregistrări online sau să cânte pe aplicaţii de karaoke. În Germania, în manualul de germană de clasa a 10-a textele sunt susţinute de opinii pro şi contra, iar într-un manual de engleză elevii sunt încurajaţi să gândească, nu să memoreze nişte noţiuni.
România este ţara care investeşte cel mai puţin în educaţie din Uniunea Europeană, cu un buget de 3,1% din PIB.