Rasele romanesti de miei recomandate de bucatari pentru masa de Paste. Cum se alege carnea pentru friptura
Se apropie Pastele si, inevitabil, in toate familiile se vorbeste despre masa de sarbatoare. Putini sunt insa cei care aleg carnea de friptura in functie de rasa mielului.
Bucatarii spun ca gustul mielului depinde de rasa, dar si de zona in care a crescut si hrana pe care a primit-o. Dintre rasele romanesti e apreciat cel de Dobrogea, iar din import, cel din Noua Zeelanda.
Zicala "esti ceea ce mananci" e valabila si in cazul animalelor. Mieii care primesc furaje cresc mai repede, dar cei care sunt scosi la pasunat au carnea mai sanatoasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turcana e o rasa cu multa grasime. Dar bucatarii ne invata cum sa gatim carnea in asa fel incat sa fie mai usoara. Spre exemplu, cotletul se tine intr-o baie de aburi timp de o ora, la 60-70 de grade.
Ileana Braniste, maestru bucatar: "Baia de aburi fragezeste o carne tare si ii da o cu totul alta textura fata de cea cu care suntem obisnuiti. Seul se curata la cutit, se fasoneaza, se scoate cat mai mult. Pierdem din volum si, intr-adevar, la ochi pare mai putin, dar preferam sa avem o carne cat mai curata, chiar daca mai putina vizual."
Mieii din rasa Merinos cresc repede, carnea lor ramane frageda si e mai dulceaga. Se aseamana cu cei din rasa Tigaia, care iau in greutate cate 350 de grame pe zi.
Exista insa si rase aduse din Africa. De pilda, mielul de Camerun, o combinatie intre muflon si gazela. Costa de doua ori mai mult decat cei locali, dar nu miroase la fel de tare.
Multi bucatari prefera insa renumitul miel de Noua Zeelanda.
Ileana Braniste: "Au niste exemplare mult mai mari, cu mult mai multa carne, dar si preturile sunt pe masura. Nu are un gust pregnant, e o carne slaba, vine si foarte bine curatata."
Restaurantele testeaza si rasele din Spania, cum este Churra, de pilda. E nevoie ca un cotlet sa stea vreo trei ore intr-un bait din usturoi, ulei de masline si oregano. Cotletul de berbecut este gata in 45 de minute.
Oricat de delicios ar fi acest preparat, nu trebuie sa se regaseasca prea des in farfuriile noastre. Medicii nutritionisti ne cam taie pofta de mancare si spun despre carnea de miel ca are un continut ridicat de colesterol, acid uric si colagen si nu trebuie consumata in exces.
Mai exact, mielul contine 80 de mg de colesterol pe suta de grame. In Romania, poti sa iti dai seama de rasa doar in cazul in care cumperi mielul viu, nu si daca il iei din magazin. Iar 70 la suta dintre romani aleg un miel din piata si doar 30 la suta il vor cumpara din magazin, spun statisticile.