Rasa de vaci care aduce profit de zeci de mii de euro fermierilor români
Deşi avem rase de vite autohtone pe care încercăm să le salvăm, când vine vorba de bani, cei mai mulţi dintre fermieri vor profituri rapide.
Iar văcuţele Black Angus, venite de pe păşunile scoţiene, aduc profituri de zeci de mii de euro. S-au adaptat perfect la clima noastră, sunt mai robuste, trăiesc mai mult şi nu sunt pretenţioase. Iar carnea lor, alături de cea a vitelor argentiniene, ori japoneze, este foarte apreciată.
Un fermier din Alba a renunţat la vacile de lapte şi a decis să cumpere şase exemplare din rasa Angus, cunoscută pentru carnea marmorată şi fragedă.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Investiţia iniţială s-a ridicat la 15.000 de euro dar, după trei ani, a intrat pe profit. Pe 20 hectare de păşune la Șona fermierul creşte acum 35 de vaci.
Cornel Folea, fermier: "Este un bussines de viitor, piaţa de desfacere este asigurată, viţeii prin contract sunt răscumpăraţi între 8 şi 12 luni cu preţuri între 2,5 euro şi 3 euro."
Cornel Folea are un contract cu o firmă din Sibiu, unde livrează viţeii când aceştia trec de 350 de kilogram.
Kilogramul de carne se vinde, în viu, între 3 şi 6 euro către procesator, iar subvenţia pe cap de animal este de 580 de euro.
Cornel Folea, fermier: "Aceste vaci s-au adaptat foarte bine la clima noastră, rezista la o temperatură plus 35 -minus 25 de grade fără probleme.”
La Oradea, şase tineri dintr-o comunitate mică de slovaci şi-au unit eforturile şi au făcut o fermă de vaci pentru carne. Afacerea e doar la început, dar vor să demostreze că pot face ceva într-o localitate în care peste 80% din tineri sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Iarko Peșel, fermier: "Investiţia iniţială a fost cam 18.000 de euro. Am luat cam 15 bucăţi de vaci, după 2-3 ani avem o fermă aşa mai micuţă, de 40 de capete."
Colegul său a muncit 7 ani în Austria, la cules de vie, iar acum este mulţumit că a pus bazele unei afaceri chiar la el în comună.
Iosif Vațlavic: "Am mers în Slovacia, am văzut ceva ferme, cum se mişca treaba. Ne merge destul de bine."
Când ajung la 3-400 de kilograme, tăuraşii se vând cu aproape 2,5 euro kilogramul.
Şi totuşi unii experţi în gastronomie spun că preferă vita Black Angus, crescută pe păşunile din Scoţia sau vita argentiniană pentru că hrana din ţările de baştină este mai bogată în elemente nutritive.
Ştefan Moldovan, administrator fermă: "Încercam să le creştem cum se cresc în afară, în libertate. Fără a fi ţinute în grajd. Le ţinem mai mult pe păşune. Nu-s pretenţioase."
Din păcate, pentru că avem puţine abatoare, această carne nu se găseşte în cantităţi mari pe piaţa internă. Oricum este şi mult mai scumpă. Cele mai multe exemplare mature ajung la export.