Racla cu moastele Sf. Parascheva, scoasa luni spre inchinare. O femeie de 73 de ani, prima la rand al treilea an consecutiv
La Iasi, se simte deja atmosfera de sarbatoare, in special in jurul mitropoliei: luni dimineata, racla cu moastele Cuvioasei Parascheva va fi scoasa spre inchinare.
Pelerinii asezati la coada nu dau insa semne de nerabdare. Inainte de rasaritul soarelui, credinciosii vor asista la impodobirea baldachinului cu flori, in special trandafiri si crizanteme, daruite Sfintei care, dupa traditia ortodoxa, ocroteste Moldova si sufletele celor care-i cer ajutorul.
Putin ii mai desparte pe credinciosi de inceperea oficiala a sarbatorilor Iasiului, moment in care racla cu mostele sfintei Parascheva, aflate aici de 375 de ani, va fi scoasa intr-o procesiune speciala in fata catedralei din iasi.
Inca de sambata, sute de pelerini au venit in capitala Moldovei pentru a se inchina la cea cunoscuta in popor drept Sfanta Vineri.
Prima la rand pentru al treilea an consecutiv este aceasta doamna de 73 de ani din Piatra Neamt. Spune ca acest mic sacrificiu o ajuta sa treaca peste toate necazurile, in tot anul urmator.
Elena Sabiuta: "Credinta, ajutorul pe care ni-l da, asta ne face sa venim. Daca nu simteam, nu veneam. Ce-mi trebuie mancare cand stam aici? Nu suntem asa flamanzi."
O familie din Bucuresti aduce gratuit, in fiecare toamna, din 2003 incoace, florile cu care este impodobit apoi baldachinul unde va fi asezata racla preacuvioasei. Anul acesta i-au daruit Sfintei Parascheva in sepcial flori in nunatze de rosu si violet.
Beatrice Bustei: "Venim cu mult dor, cu drag de fiecare data cu idei noi, echipa e din ce in ce mai mare. Avem nuante de violet, longiflorum, garoafe, hortensia, crizanteme, tipuri noi de trandafir, floarea miresei. Este al 13-lea an cand venim si se intampla din ce in ce mai multe lucruri bune."
Parintii au trei copii si ii aduc de fiecare data si pe ei in pelerinaj. Mezina a fost adusa de la 2 ani, iar acum are 15. Si va duce aceasta traditie mai departe.
Miercuri vor sosi din Cipru si moastele Sfantului Neofit Zavoratul, care s-a jertfit pentru Hristos, in urma cu 8 sute de ani. Mitropolia Moldovei a editat cu aceasta ocazie 5 dintre cartile sfantului.
Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mitropolia Moldovei si Bucovinei: "Dorim tuturora care vin sa se inchine si care asteapta la rand poate zeci de ore sa aiba rabdare pentru ca Sfanta Cuvioasa Parascheva si sfantul Neofit rasplateste tuturora, mai ales acelora care asteapta cu rabdare, care vin cu lacrimi si umilinta."
De luni noapte, jandarmii din Bacau, ajutati de colegi din toata Moldova vor intra in misiune si vor supraveghea zona catedralei.