Peste 2000 de oameni, vor alerga duminica, in cea mai renumita cursa, dedicata preventiei cancerului de san.

"RACE FOR THE CURE". Startul se va da in Piata Charles de Gaulle iar traseul are 5 kilometri. Fondurile stranse vor fi folosite pentru teste gratuite, proteze mamare, sustinere psihologica, dar si campanii de informare si prevenire a acestei boli.

Cursa, inaugurata in 1983 in Dallas Statele Unite, uneste in prezent 1,6 milioane de participanti din 4 continente.

Toti alearga pentru preventia cancerului la san si in acelasi timp le sarbatoresc pe doamnele care au invins boala. Pentru prima oara, evenimentul e celebrat si in Romania, duminica, 7 iunie.

Diego Brasioli, ambasadorul Italiei in Romania: "Toti am avut fie rude prieteni sau cunostinte care au suferit sau sufera de aceasta boala."

Statisticile arata ca o femeie din opt dezvolta cancer de san de-a lungul vietii, asa ca preventia si controlul periodic sunt cele mai importante arme.

Andreea Esca: "Pentru mine, faptul ca aceasta cursa alaturi de invingatoarele luptei impotriva cancerului la san se desfasoara pe 7 iunie inseamna mai mult decat pentru alti oameni pentru este si ziua de nastere a mamei mele iar mama toata viata si-a dedicat-o ingrijirii bolnavilor de cancer. Mesajul meu catre femeile din Romania este sa isi faca timp sa mearga la un control periodic la medic astfel incat orice semn al bolii sa poata fi depistat cat mai devreme si boala sa poata fi tratata."

Printre cei 2000 de alergatori vor fi si 200 de invingatoare, femei care au castigat batalia cu boala. Una dintre ele este Irina, o tanara de 36 de ani.

Irina Petecel, invingatoare: "Le transmit ca sunt frumoase puternice, sunt eroi tacuti. Le transmit multa putere pentru ca se poate invinge aceasta boala."

La eveniment participa alaturi de voluntari: Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi si Inna.

Mihaela Geoana, presedinta fundatiei Renasterea: "Se pot face inscrieri online la fundatia renasterea.ro dar si la fata locului duminica intre 8 si 10."

Donatia recomandata este de 50 de lei pentru adulti, 25 de lei pentru elevi de liceu, in timp ce copiii pana in 14 ani pot participa gratuit.