Parlamentarii pregatesc o lege a internshipului. Cati bani vor castiga si ce avantaje vor avea studentii care fac practica

Dată publicare: 04-06-2015 18:20
Dată actualizare: 07-06-2015 07:01


Curand, am putea avea o lege a internshipului, iar studentii care fac practica pe la diverse companii ar putea fi platiti pentru asta.

Initiativa este a unor parlamentari, care, ajutati de mai multi tineri, au scris un proiect in acest sens. Avantajele nu sunt putine. In primul rand, practica nu s-ar mai face gratis, banii pentru plata studentilor ar proveni din fonduri europene, iar practicantii si-ar da seama inca din timpul scolii daca le place cu adevarat meseria pentru care se pregatesc.

Dupa un an la universitatea din Manchester si un intership in domeniul IT, Bogdan Stoian a stiut sigur ca ce a invatat pana atunci in facultate nu ii place. Asa ca s-a intors in tara, decis sa descopere ce-si doreste cu adevarat. Are 20 de ani si spune degajat ca isi permite sa caute meseria perfecta pentru el.

Bogdan Stoian, student: "E destul de rau sa te trezesti dupa 3 ani ca ai facut o facultate gresita sau ca nu stii unde sa te orientezi".

Denisa este studenta in anul doi la istorie si, de un an si jumatate, este in practica la un cabinet parlamentar. Pana acum nu a primit niciun ban.

Denisa Dudescu, student la istorie: “Si totusi avem si noi nevoie de o remuneratie, de o bursa, e ceva vital pentru noi".

Pentru Bogdan si Denisa, dar si pentru cei aproximativ 30 de mii de tineri cu studii superioare care nu au un loc de munca, alesii au scris o lege care spune ca romanii intre 16 si 35 de ani se pot inscrie in programe de intership in firme dispuse sa-i primeasca.

Claudia Boghicevici, deputat PNL: "Tinerilor li se cere experienta la angajare, dar nu au unde sa capete aceasta experienta. Tinerii merg si acum, isi ofera serviciile pentru a practica un intership si in realitate nu primesc nicio dovada a exercitarii acestor stagii de practica".

Potrivit initiativei, tinerii ar putea incheia contracte pentru stagiul lor profesional. Mai mult, ar putea primi intre 500 si 750 de lei lunar. Sumele vor fi subventionate de stat.

Costel Alexe, deputat PNL: "Imaginati-va un student la drept care daca in anul intai merge si face un stagiu de practica la un cabinet de avocatura si isi da seama ca nu ii place, poate apoi sa mearga la un notariat, astfel incat pe perioada studiilor sa isi dea seama ce vrea sa faca duba absolvire".

Proiectul este deocamdata in dezbaterea parlamentarilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO