Puse la respect cu pumnul: 650 de romance omorate in bataie de soti!

Dată publicare: 08-10-2008 00:00
Dată actualizare: 03-10-2012 10:42


Cruzime, bestialitate, brutalitate sunt cuvintele care stau in spatele celor 9372 de femei care au avut curajul sa rupa tacerea sutelor de pumni primiti.
 


 

Intr-un an, 650 dintre aceste femei nu au mai putut sa-si spuna tragedia: au murit fara a mai fi ajutate!
 

Asa arata ultima statistica cu privire la violenta in familie, un subiect omniprezent in societatea noastra, despre care s-a vorbit pentru prima oara in Romania in 1995, dar care a devenit unul dezbatut in special dupa 2000, ajungand in cele din urma sa treaca de la spatiul discutiilor pe agenda formala a institutiilor guvernamentale.

In februarie 2003 a fost infiintata Coalitia Nationala a ONG-urilor Implicate in Programe privind Violenta asupra Femeilor, si asta pentru ca informatiile primite erau deosebit de concrete: in decursul unui an aproape un milion de femei suportasera in mod frecvent violenta in familie sub diverse forme; in jur de jumatate de milion de copii cu varste de pana la 14 ani asistasera in mod frecvent la scene de violenta fizica intre parinti, peste 80% din numarul victimelor nu au apelat la nici o institutie pentru rezolvarea situatiei in care se aflau.
 

Cercetarea a dovedit ca 14,3% din intreaga populatie adulta a tarii, respectiv 17,8% dintre femei au declarat ca au fost de-a lungul vietii victime ale unui tip sau altul de violenta in familie.
 

In prezent in Romania exista numai 12 adaposturi in care femeile s-ar putea refugia dupa ce au fost agresate, chiar daca conform standardelor europene aceste adaposturi ar trebui sa existe in fiecare judet.
 

Se pare ca suntem tara in care legile sunt votate cu ochii si urechile acoperite, fara ratiune si fara a privi folosul cetateanului; in cazul in care o femeie a fost agresata de propriul sot si apeleaza la ajutorul politiei, oamenii legii nu pot decat sa vina, sa constate agresiunea si sa ii dea o amenda agresorului. Urmarea: femeia poate fi din nou batuta pentru "cadoul" facut sotului.

Amploarea pe care a luat-o fenomenul in ultima perioada a ridicat mai multe semne de intrebare autoritatilor care se gandesc sa introduca ordinul de restrictie, iar in cazurile foarte grave se va recurge chiar la evacuarea din casa, pe o perioada determinata, a agresorului.


VIDEO PROTVPLUS.RO