Psihologi: Motivele pentru care românii sunt tot mai stresați și obosiți de Crăciun și Revelion

Ultima actualizare: 12-12-2019 21:23

Clopoţei, miros de cozonac, luminiţe, chipuri fericite, oameni dragi, petreceri, şi vacanțe. Aşa arată luna decembrie, în poveşti şi în filme. În realitate, mulţi se simt captivi într-un coşmar.

Deşi sunt obosiţi după un an întreg, acum trebuie să petreacă cel mai mult timp în aglomeraţie pentru cumpărături şi cheltuieli, care se dovedesc, de cele mai multe ori, inutile. Ca să nu mai punem la socoteală musafirii care invadează casele curate, vin la masa pusă şi nici nu sunt mulţumiţi de cadouri.

Cea mai grozavă perioadă din an începe cu lustruirea casei. Totul trebuie mutat din loc spălat şi aranjat.

Femeie: "Păi trebuie să pornim de dimineaţă, că tot ce ţine de praf, dulapuri, şters podele, fereşte, perdele draperii, necesita timp."

Corina, învăţătoare, ştie lecţia, aşa că şi-a făcut o planificare pe zile cu tot ce are de făcut.

Corina Tincu, învăţătoare: "De fiecare dată lăsăm totul pe ultima sută de metri şi când laşi totul, nu mai ştii de ce să te apuci. Stresul atinge cote maxime, nu te mai înţelegi cu nimeni, te cerţi cu toată lumea, copilul săracul rămâne undeva pe lângă!"

Între timp, cei mici au serbare la şcoală şi trebuie costumaţi, iar la muncă, spune şeful, acum se fac banii. Luminiţa lucrează de la 8 dimineaţa până la 9 seara, într-un ritm halucinant.

Luminița, coafeză: "Ar trebui să avem patru mâini, dacă am putea şi două creiere, totul aşa la foc continuu..."

Vin la rând cadourile pentru toată familia, însă de multe ori primești ce nu ți-ai fi dorit niciodată.

Bărbat: "Cum să vă spun, eu am şi o colecţie de pijamale!"

Curierii ajung deja cu întârziere, traficul a devenit infernal, iar locurile de parcare -o raritate.

În plus, nu e sărbătoare dacă nu ai masa plină. Şi în jurul ei, o mulţime de oaspeţi zgomotoşi şi ghiftuiți.

Adriana Petrescu, psiholog: "Trebuie să participăm la reuniuni de familie, unde sunt şi persoane cu care avem conflicte, pe care nu le suportăm. Și constatăm că atunci când ar trebui să ne bucurăm, să fim cu cei dragi nouă, în realitate suntem obosiţi, plictisiţi şi fără niciun chef de a participa efectiv la acele sărbători."

Dar trebuie să arătăm proaspeţi, aşa că o vizită la salonul de înfrumuseţare e obligatorie, în prag de Revelion.

Femeie: "După cum vedeţi fac manichiura şi coafura în acelaşi timp"

Iar la final, urmează noaptea din ani.

Dănuț Negru, psiholog: "Presiunea sărbătorilor de iarnă este şi mai mare pentru că se suprapune cu bilanţul anual. De cele mai multe ori persoanele se axează pe deficiență sau pe neîmplinire."

Adică te întrebi ce-ai făcut cu viaţa ta şi dacă e aşa cum ţi-ai dorit. Noroc că vine ianuarie şi toate gândurile trec pentru că, vrem nu vrem, trebuie să o luăm de la început.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO