Proteste în Piața Victoriei față de modificările la legile Justiției
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader. În mai puţin de o oră numărul acestora a crescut la peste 200, unii dintre manifestanţi aşezându-se pe asfalt şi blocând traficul pe artera care trece prin faţa Palatului Victoria. Numărul manifestanţilor a ajuns apoi la câteva sute, acesştia scandând "Tudorel- demisia" şi "Nu plecăm".
Echipajele de jandarmi venite în piaţă au instalat garduri de protecţie. Mulţimea a scandat şi "PSD - Ciuma roşie" şi a cântat imnul naţional. A fost blocat şi Bulevardul Iancu de Hunedoara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mobilizarea a fost făcută pe Facebook pentru ora 20.30.
Protestatarii au avut vuvuzele şi tobe, iar unii dintre ei au fluturat drapele tricolore. De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe.
Alte scandări au fost "PSD - ciuma roşie!", "Justiţie, nu corupţie!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!" şi "Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!".
Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Aceste propuneri au provcat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.
Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.
Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.
O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.
Sursa: News.ro
Etichete: justitie, proteste, PSD, piata victoriei, lege, tudorel toader,
Dată publicare:
23-08-2017 21:07