Medicii de familie vor salarii la fel ca pana acum si legea neschimbata!


Ultimul update: Miercuri 03 Octombrie 2012 10:43
Data publicarii: Marti 06 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

UPDATE: Bolnavi trimisi acasa, fara retete si foarte multa tensiune la cabinetele medicilor de familie. Nici in cea de-a cincea zi a protestului lor n-au dat prescriptii, trimiteri sau concedii.

Si-au trimis in schimb reprezentantii la negocieri cu cei din Ministerul Sanatatii. Insa au iesit cum au intrat.

O solutie care i-ar motiva pe medici sa nu stea doar in cabinet si sa ia bani pentru ca au listele pline, ar fi ca statul sa-i incurajeze sa asigure servicii medicale. Astfel CNAS ar putea emite bonuri de sanatate pentru toti pacientii care platesc asigurarea.

In acest sistem, medicii de familie urmeaza sa primeasca bani de la Casa doar daca dovedesc ca au prestat un serviciu medical catre pacient si au primit pentru asta un bon. Statul urmeaza sa-i plateasca doctorului doar contravaloarea bonurilor stranse de la bolnavi.

Insa pana cand acest lucru sa se infaptuiasca, negocierile de marti cu medicii de familie nemultumiti de noile modificari legislative care le diminueaza veniturile, au durat sase ore si nu au avut niciun rezultat. Doctorii au promis ca revin si miercuri la dezbateri, iar pana atunci, protestul ramane in vigoare.

Daca se va ajunge la un acord, se va incheia un protocol, iar de joi, se va relua eliberarea retetelor, au declarat liderii medicilor, dupa intalnirea cu guvernantii.

De la 1 aprilie, medicii de familie nu mai prescriu retete compensate si gratuite si nici nu elibereaza bilete de trimitere pentru specialist, nemultumiti de faptul ca noul contract-cadru le diminueaza veniturile.

Intre timp, Asociatia pentru Protectia Pacientilor a cerut o amanare cu trei luni a aplicarii contractului-cadru pe 2010, pentru a fi dezbatut pe larg, impreuna cu medicii de familie si sustine ca, in forma actuala, acesta afecteaza drepturile bolnavilor.

Medicii de familie au avut, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si au ajuns la concluzia ca Ministerul este vinovat de toate neintelegerile.

Tags: medici, proteste,

Protestul medicilor de familie i-a infuriat pe romani
Alti nemultumiti: medicii de familie nu mai elibereaza retete!
VIDEO PROTVPLUS.RO