3.000 de persoane au protestat fata de proiectul Rosia Montana, langa sediul Guvernului
Proteste in Bucuresti, unde, pentru a 9-a saptamana, cei care se opun proiectului Rosia Montana au iesit in strada. In jurul orei 17.00, au plecat in mars de la fantana din Piata Universitatii spre Guvern.
Demonstrantii din Capitala au ajuns in Piata Victoriei si au protestat in fata sediului Guvernului. Coloana de manifestanti a ajuns in Piata Victoriei si a scandat, la sediul Guvernului, contra exploatarii miniere de la Rosia Montana. Aproape 3.000 de persoane au participat la marsul din Capitala, in cea de-a noua duminica de proteste.
Primii manifestanti care au mers in mars din Piata Universitatii, blocand bulevardele Magheru si Lascar Catargiu, au ajuns in jurul orei 18.30 in fata sediului Guvernului.
Circulatia a fost blocata in Piata Victoriei, pe sensul spre Arcul de Triumf, de manifestantii care stateau pe carosabil. Acestia au scandat "Nu cedam, nu capitulam", "Rosia si Bucuresti, doua inimi romanesti", "Uniti, salvam Rosia Montana!, "Uniti, salvam toata Romania! si au pancarte cu mesaje contra exploatarii miniere de la Rosia Montana.
Jandarmii au format un cordon si i-au dirijat spre scuarul din mijlocul Pietei Victoria, pentru a nu bloca circulatia.
In revendicarile facute publice pe pagina de Facebook, aceasta miscare cere respingerea proiectului Rosia Montana prin vot la vedere, respingerea acordului de mediu si interzicerea mineritului pe baza de cianura in Romania.
Protestatarii se declara solidari cu satenii din Pungesti si cer interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice.
Organizatorii au anuntat ca sunt impotriva extremistilor si a violentei, iar in cazul in care lucrurile degenereaza participantii se vor aseza jos, in grup. Tot duminica, Miscarea a anuntat ca are un grup avocati si juristi care vor asigura consiliere celor abordati de fortele de ordine in timpul protestelor.
Mitinguri au fost si in judetul Alba, la Abrud si Campeni, dar si in Dobrogea, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, dar si a exploatarii gazelor de sist. In Abrud, s-au adunat 150 de persoane, iar la Campeni, aproximativ 300, cu steaguri si esarfe tricolore, si au protestat pasnic.
Oamenii spun ca zona Rosia Montana este in pericol de poluare, si au purtat pancarte sau bannere pe care au scris "Apusenii nu vor cianura". Jandarmii au fost prezenti la mitingurile din ambele orase, insa nu au fost incidente.
Duminica, la Constanta, peste 200 de oameni s-au strans in centrul orasului si au protestat fata de exploatarea gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana. Manifestantii au cerut un viitor curat si interzicerea lucrarilor cu impact dezastruos asupra mediului.