Legea Sanatatii. Al doilea proiect ar putea fi gata luna aceasta. Ministrul spune ca e "echilibrat"

Ultima actualizare: 11-10-2012 14:14
spital, sanatate

Proiectul noii legi a sanatatii ar putea fi finalizat pana la sfarsitul lunii aprilie, urmand sa intre in dezbatere publica, a anuntat, joi, la Suceava, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

Ritli a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca o forma a proiectului noii legi a sanatatii, care sa poata fi discutata intr-o maniera corespunzatoare, in dezbatere publica, va putea fi realizata pana la sfarsitul acestei luni.

El a spus ca daca proiectul de lege anterior a fost mai "amplu", "mai radical in a aduce sistemul privat in gestionarea fondului public", in prezent s-a ales o alta varianta, astfel incat sa existe un echilibru pe acest segment.

"Daca proiectul de lege cadru anterior a fost mai amplu, mai radical in aduce sistemul privat in gestionarea fondului public, si vazand ca aceasta forma nu este agreata de populatie si de profesionisti, noi am mers pe o alta varianta, respectiv sa fie un echilibru intre acest segment, chiar populatia sa hotarasca care sa fie ponderea intre public si privat", a explicat Ritli.

Ministrul Sanatatii a spus ca in noul proiect se prevede ca vor ramane Casele publice de asigurari de sanatate in formula in care functioneaza in prezent sau se pot asocia si vor gestiona banul public, respectiv contributia asiguratilor.

El a subliniat ca aceste case de asigurari de sanatate vor avea posibilitatea sa faca si asigurari suplimentare, tot in sistem public. "Pe langa aceasta, este accesibilitate in sistem si a operatorilor privati, care vor aparea pe scena, in functie de care sunt solicitarile. Si ei, la randul lor, vor avea posibilitatea sa sigure pachetul de baza administrand banul public si pachetul suplimentar voluntar", a declarat Ritli.

El a aratat ca asiguratii vor decide daca doresc sa-si faca asigurarea fie prin asigurator privat, fie prin asigurator public. Ritli a precizat ca in cadrul discutiilor cu medicii SJU Suceava a constatat "o atitudine pozitiva" pentru schimbarea legislatiei in domeniul sanitar, pentru adoptarea unei noi legi a sanatatii.

Primul capitol din Legea privind reforma sistemului sanitar, care se refera la organizarea si functionarea spitalelor publice, va intra in dezbatere la sfarsitul saptamanii, a anuntat, miercuri, Ministerul Sanatatii (MS).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO