Cei care isi inunda vecinii ar putea plati amenzi de pana la 10.000 de lei. Proiectul de lege al Ministerului Dezvoltarii
Apar reguli noi pentru convietuirea la bloc. Proprietarii de apartamente sau chiriasii s-ar putea alege cu amenzi de pana la 10.000 de lei daca isi inunda vecinii si nu vor sa repare.
Cel putin asta prevede noul proiect de lege, initiat de Ministerului Dezvoltarii, si sunt sanse sa se aplice din toamna. Modificarile au fost facute dupa ce mii de romani pagubiti au depus plangeri catre autoritati, nemultumiti de felul in care isi fac treaba asociatiile de proprietari.
Degeaba primeste amenda daca mie nu-mi repara nimeni, spun cei care sunt frecvent inundati de vecini. Noua lege a Asociatiei de Proprietari starneste astfel de reactii.
"Nu ma ajuta pe mine nu nimic ca ii amendeaza, nu ma ajuta, ii ajuta pe ei. In loc de taxe, mai baga ceva acolo. Tot in omul de rand sa dea, sa loveasca in omul de rand. Am inundat si eu si eu am fost inundat. Si eu am inundat, mi s-a spart furtunul de la masina de spalat si asta e am facut reparatii", spune Ion Banciu.
Domnul Baciu a fost un bun platnic. Legea prevede anumite constringeri doar pentru rau-platnici.
Daca v-ati inundat apartamentul si apa a ajuns pana la vecini va trebui sa suportati plata pagubelor produse in toate apartamentele afectate. S-ar putea totusi sa iesiti mai ieftin decat daca ati plati amenda. Ministerul Dezvoltarii a anuntat ca in cazul in care refuzati sa reparati stircaciunile produse vecinilor ati putea sa va alegeti cu o amenda de pana la 10.000 de lei.
Traind de pe o zi pe alta, cu un salariu mic, cei mai multi spun insa ca nu au de castigat de pe urma amendarii celorlalti. Oamenii vor insa o lege care sa ii oblige pe vecinii delasatori sa achite pur si simplu stricaciunile.
"Normal este sa suporte daunele, dar amenda nu. Am avut si eu situatii de astea. Si s-au rezolvat", spune o locatara.
Proiectul ar putea deveni lege la toamna, daca va fi votat de Parlament.
"Amenda s-ar aplica doar daca proprietarul nu ar executa lucrarile de intretinere(..) daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari. Aceasta ultima situatie este considerata contraventie, se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei. Contraventia se constata si amenda se aplica de Inspectoratul de Stat in Constructii", se arata in proiectul de lege.
Acelasi proiect pastreaza si prevederile actuale importante, cum ar fi aceea prin care presedintele asociatiei de proprietari va poate da in judecata, daca nu platiti intretinerea timp de 2 luni. Iar atunci cand instanta da castig de cauza asociatiei, va puteti trezi cu poprire pe conturi sau mai rau cu apartamentul scos la vanzare.