Proiect de lege. Ce pedeapsa risca parintii care, dupa divort, ii impiedica pe fostii parteneri sa-si vada copiii
Pentru binele copiiilor, parintii care au divortat trebuie sa gaseasca o cale sa ii creasca impreuna pe cei mici, spun psihologii.
Daca refuza sa il lase pe celalalt sa ii vada, ii pot traumatiza. Iar copiii pot fi afectati pe viata si de multe ori ajung sa il urasca pe unul dintre parinti.
Acesti oameni ar putea fi pedepsiti cu inchisoarea, potrivit unui proiect de lege care isi doreste sa reglementeze conceptul de alienare parentala in legislatia romaneasca.
Andrei Gosman spune ca nu si-a mai vazut fetita de doi ani, desi, dupa divort, instanta a hotarat ca ea sa ramana in grija ambilor parinti. Andrei a primit drept de vizitare si un program pe care insa mama nu l-a respectat aproape deloc, sustine el.
Daca la inceput, fosta sotie gasea tot felul de explicatii aparent inocente pentru a nu-si lasa fetita sa isi vada tatal, acum, femeia refuza orice fel de comunicare, sustine barbatul.
Andrei Gosman: "Doamna e obligata sa se prezinte in fiecare sambata impreuna cu fiica mea ca sa o pot vedea acolo sub supravegherea unui psiholog.“
Pentru parintii aflati in situatia lui, Asociatia pentru Custodie Comuna si deputatul Remus Cernea vor sa schimbe legea pentru ca nu sanctioneaza astfel de situatii.
Ei cer ca parintele care refuza dreptul celuilalt de a-si vedea copilul in timpul programului de vizitare stabilit de instanta, sa fie pedepsit cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani." Se sanctioneaza fapta oricarei persoane, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca asupra minorului, de a impiedica, in mod repetat, relatiile personale ale copilului cu unul dintre parinti ori pe orice alta persoana indrituita sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti prin acord notarial sau de catre organul competent.", se arata in proiectul de lege.
Remus Cernea, deputat initiatorul proiectului de lege: "Noi am propus totusi pedepse importante, pe masura gravitatii acestei fapte, pentru ca discutam despre destinul unui copil. Ori atunci cand este lipsit in mod abuziv de contactul cu celalalt parinte, trauma poate fi una pe termen lung si profunda."
O alta situatie ce trebuie reglementata, sustin initiatorii proiectului, este refuzul copilului de a merge la parintele care are custodia, daca a fost luat de cel care detine numai drept de vizitare.”Daca executorul constata ca minorul manifesta aversiune fata de creditor, va sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna o expertiza psihologica a familiei.”
In functie de rezultatul consilierii, se decid urmatorii pasi. Psihologul trebuie sa spuna daca minorul nu vrea sa stea cu unul dintre parinti pentru ca acesta il abuzeaza sau daca ostilitatea copilului era urmare influentei negative a celui care il are in grija.
Ruxandra Dan este si ea in aceeasi situatie. "Dupa ce a mai trecut acea luna de zile, nu a mai adus copilul acasa, pe motiv ca refuza, lucru despre care nu pot sa spun ca e da sau nu.”
Catalin Bogdan: "Un copil de varsta frageda, el nu invata din experientele lui, invata doar din ce ii spui. Deci daca ii spui ca a fost batut in fiecare zi si era tinut gol iarna in frig, el chiar va crede lucrurile astea"
La inceputul anului, Colegiul Psihologilor din Romania, a recunoscut ca alienarea parentala este o trauma care afecteaza copilul. Daca o evaluare psihologica va dovedi ca el a fost victima unei astfel de traume si legislatia civila si penala vor recunoaste suferinta, deciziile privind custodia minorilor s-ar putea schimba radical.