Proiect controversat in centrul Capitalei. Un bulevard ar putea fi inchis pentru masini, ca in vremea lui Ceausescu

Dată publicare: 09-09-2015 14:07
Dată actualizare: 12-09-2015 07:15


Bulevardul Unirii si Palatul Parlamentului noaptea

Accesul masinilor pe bulevardul dintre Piata Unirii si Palatul Parlamentului ar putea fi interzis, potrivit unui plan prezentat Primariei Capitalei.

Planul integrat de Dezvoltare Urbana, prezentat miercuri Comisiei de Urbanism din Primaria Capitalei, ar putea transforma complet modul in care se circula prin centrul Bucurestiului. Si asta pentru ca, potrivit Hotnews, autorii Planului au propus ca in urmatorii ani masinile sa nu mai aiba acces pe Bulevardul Unirii, intre Piata Unirii si Palatul Parlamentului. Arhitectii care au realizat planul propun ca in Piata Constitutiei sa existe o mare parcare supraetajata, iar circulatia autoturismelor sa fie restrictionata in etape pe parcursul urmatorilor ani, urmand ca in final pe Bulevardul Unirii sa fie permis doar accesul mijloacelor de transport in comun si al bicicletelor.

Autorii Planului se opun, in schimb, ideii de largire a arterelor Capitalei pentru ca acestea sa permita circulatia unui numar mai mare de masini. “Largirea bulevardelor pentru trafic continua interventiile urbane incepute in ultimul deceniu al perioadei comuniste”, se arata in textul Planului de Dezvoltare Urbana, “inseamna o completa defazare cu politicile urbane din UE. Daca pe termen scurt o noua artera atenueaza problema traficului, ea are un alt efect pe termen mediu si lung: incurajeaza folosirea masinilor personale”.

Oficialii nu sunt insa convinsi de acest proiect. "Avem nevoie de argumente clare, ce impact va avea asupra traficului aceasta solutie, sa vedem niste cifre”, a declarat pentru Hotnews Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism din Primarie. „ Acest bulevard este unul pustiu acum, nu se plimba oamenii pe el. Cum veti aduce oamenii aici, ca sa nu facem acest proiect degeaba?". De asemenea, si locuitorii din zona s-ar fi opus ideii ca pe Bulevardul Unirii sa devina o strada cu terase.

Initial, atunci cand a fost inaugurat in ultimii ani ai regimului comunist, Bulevardul Unirii (pe atunci Victoria Socialismului) era pietonal, Nicolae Ceausescu dorindu-si ca aceasta artera sa depaseasca celebrul Champs Elysees din Paris. Dupa revolutie, insa, artera a fost deschisa pentru masini. In timpul mandatului lui Traian Basescu la primaria Capitalei, acesta a propus ca bulevardul sa fie doar pietonal in week-end, insa propunerea nu a fost pus in practica. Mai apoi, ea a devenit una dintre multele promisiuni ale lui Sorin Oprescu pentru bucuresteni.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO