Programul bucatarului Jamie Oliver, care promoveaza mancarea sanatoasa, posibila materie in scolile romanesti
Programul vestitului bucatar Jamie Oliver, care promoveaza mancarea sanatoasa, ar putea sa devina obiect obligatoriu de studiu in scolile de stat romanesti.
Miercuri copiii aflati sub efectul dulciurilor si al fast food-ului au invatat ca un sandvis cu legume poate sa fie si foarte gustos, nu doar sanatos. Nu este sigur insa daca isi vor convinge si parintii sa renunte la pizza si cartofi prajiti.
In ciuda evidentelor astazi copiii au primit o varianta sanatoasa: un sandvis cu paine integrala in care legumele crude - castravetii, ridichile si conopida - au luat locul preparatelor din carne. Pentru un plus de gust, au adaugat branza slaba si humus dar si bucatele de mar.
In lipsa unei alternative sanatoase si a unei educatii alimentare, cei mai multi copii prefera mancarea de tip fast food. Pentru ei si pentru colegii lor din 180 de tari, bucatarul Jamie Oliver a cerut printr-o petitie semnata deja de peste un million de oameni, ca nutritia sa devina obiect de studiu obligatoriu in scoli. In Romania s-a lansat un program de educatie alimentara practica, de care vor benefica 8.500 de elevi, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani.
Raluca Vasile, ambasador Food Revolution: "Ne adresam in principal parintilor pentru ca pana la varsta de 7 ani noi cinsideram ca si educatia alimentara trebuie sa faca parte din educatia de baza a celor 7 ani de acasa pentru ca ceea ce mancam ne reprezinta."
Parintii reprezinta un pion principal. Ei trebuie sa constientizeze ca fara sa manace sanatos cei mici se pot imbolnavi. Pe de alta parte, vorbim despre o tara in care nu avem obiceiul sa mancam multe fructe si legume.
In Romania un sfert dintre copii sunt obezi, iar jumatate supraponderali. Potrivit medicilor, cei din urma sufera mai tarziu de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale sau diabet zaharat.