Program pentru depistarea lezunilor premaligne la san si col uterin
La Ministerul Sanatatii se traseaza joi strategii pe 2009, privind sanatatea femeilor. La discutii participa reprezentantii ministerului, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medici oncologi si ginecologi.
Cu totii insista pe programele de prevenire si depistare precoce a cancerului de col uterin si a cancerului mamar, boli la care Romania ocupa nedorite pozitii fruntase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acest an, autoritatile sanitare vor sa introduca un program de screening, pentru depistarea leziunilor premaligne la san si col uterin.
Astfel, femeile intre 24 si 64 ani vor intra timp de 3 ani in programul de depistare a cancerului de col uterin. Aceste femei vor face gratuit testul Babes Papanicolau, iar medicii spera sa depisteze acesta boala in faza incipienta.
De altfel, in tarile unde a fost aplicat acest program de testare precoce mortalitatea a fost redusa cu 90%.
De asemenea, este importanta si realizarea unei mamografii de femeile care au trecut de 40 de ani, astfel autoritatile vor promova si acest lucru si vor ruga femeile sa treaca pe la medic.
In tara noastra, sase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin.
Peste 2.200 de femei mor in fiecare an in Romania, iar alte 3.000 afla ca au teribila cancer de col uterin. De asemenea, 4.000 de femei au cancer la san, in stadii avansate.