Profesorii, invitati sa participe la elaborarea subiectelor pentru examenele nationale

16-09-2013 19:11


sala de clasa

Cadrele didactice interesate sa faca parte din echipele care elaboreaza subiectele pentru toate examenele nationale din anul scolar 2013-2014 se pot inscrie online, incepand de luni, informeaza Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit sursei citate, Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a facut public apelul adresat cadrelor didactice interesate sa faca parte din echipele care elaboreaza subiectele pentru toate examenele nationale din anul scolar 2013-2014.

"In acest an scolar, se vor desfasura Evaluarea Nationala la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, aVIII-a (EN), Examenul National de Bacalaureat (BAC), Examenul national de acordare a definitivarii in invatamant (DEF) si Concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate in unitatile de invatamant preuniversitar (TIT). Cadrele didactice se pot inscrie la adresa de web www.rocnee.eu incepand de luni, 16 septembrie, pana pe data de 29 septembrie", se arata intr-un comunicat transmis MEDIAFAX de MEN.

Candidatii trebuie sa completeze mai multe documente in format electronic: chestionarul de inscriere online, CV in format european si anexe ale CV-ului (copii ale diplomelor de studii si alte documente justificative, relevante pentru procedura de selectie), semnate si scanate intr-un singur document, in format pdf; un test original corespunzator tipului de examen/concurs/evaluare si disciplinei pentru care candideaza, insotit de barem.

"In situatia in care un cadru didactic doreste sa candideze pentru mai multe tipuri de examene/concurs/evaluari, va repeta procedura de inscriere pentru fiecare dintre acestea", precizeaza MEN.

Pentru a fi selectati, candidatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fi desfasurat, in ultimii trei ani scolari, activitati de predare-invatare-evaluare, corespunzatoare ciclului de invatamant pentru care candideaza (pentru EN, BAC), respectiv in invatamantul liceal (pentru DEF si TIT), sa aiba abilitati practice de operare pe calculator si experienta in activitati de evaluare educationala, altele decat cele de evaluare curenta la clasa (membru in comisii nationale/zonale/locale de corectare/evaluare, membru in proiecte axate pe evaluarea didactica, absolvent al unor cursuri/stagii specifice de formare in evaluare etc.).

Celor interesati li se mai cere disponibilitate pentru lucrul in echipa, respectarea hotararilor luate de grup si a termenelor prevazute si sa nu se afle in situatii de incompatibilitate cu activitatile de pregatire a examenelor/concursului si evaluarilor nationale din 2014.

MEN mai precizeaza ca in procesul de selectie au prioritate cadrele didactice care au absolvit cursuri sau module ce vizeaza problematica specifica activitatilor de evaluare de proces/ de evaluare a manualelor scolare/ de abilitare curriculara, au titlul stiintific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar in domeniul stiintelor educatiei, au titlul stiintific de doctor in domeniul disciplinei sau in domenii conexe celui pentru care aplica si au gradele didactice I sau II.

"Selectia candidatilor se va face in perioada 30 septembrie - 3 octombrie, iar anuntarea rezultatelor selectiei se va face individual, doar pentru candidatii selectati, in 4 octombrie. Tot atunci, candidatii selectati vor fi obligati sa transmita declaratii pe propria raspundere prin care se atesta faptul ca nu se afla in situatii de incompatibilitate cu activitatile de pregatire a examenelor/concursului si evaluarilor nationale din 2014", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, activitatea cadrelor didactice selectate pentru a face parte din echipa nationala de elaborare a subiectelor va fi supusa monitorizarii, pe baza unor criterii de eficienta/performanta iar coordonatorii/responsabilii pe disciplina vor intocmi rapoarte interne privind activitatea membrilor grupului de lucru.

Candidatii selectati care nu demonstreaza competenta si eficienta in activitatea desfasurata sunt inlocuiti cu cadre didactice desemnate rezerve in urma procedurii de selectie, mai precizeaza MEN.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO