Profesorii de nota 10, care renunta la job-uri banoase, pentru o catedra si un salariu de 1.200 lei
Ce pretentii sa avem de la elevi, atata vreme cat dascalii au obtinut note rusinoase la examenul de titularizare? Mai putin de 1 la suta dintre candidatii care-si doresc sa-i invete carte pe copii pot spune ca sunt pregatiti.
In toata tara, numai 220 au luat nota 10. Desi ar putea lucra in domenii mai bine platite, ei vor sa ramana la catedra. Sa vedem daca sistemul ii va aprecia la justa lor valoare in conditiile in care salariile din invatamant nu tin cont de competenta.
Andreea are 25 de ani. A terminat o facultate cu specializare in economie, iar in ultimii 2 ani a fost profesor suplinitor la Colegiul Economic Xenopol din Capitala. Si-a depus CV-ul la mai multe companii si chiar a primit oferte tentante, insa le-a refuzat. Vrea sa ramana la catedra, mai ales ca acum este profesor titular, pentru ca a obtinut nota 10. Salariul de inceput e mic, 1.200 de lei, dar pare sa nu conteze.
"Mi-a placut de mica meseria asta. Daca esti tipul de profesor care interactioneaza cu elevii, asta face ca desfasurarea orei sa fie placuta. Cand suna clopotelul ai satisfactia ca elevii au plecat multumiti de la ora ta si ca au inteles'', spune Andreea Naca.
Dedicata invatamantului este si Luciana. A luat titularizarea in urma cu 13 ani si de atunci lucreaza la o gradinita din Cluj. Acum a obtinut 10 la Limba Romana si va deveni invatatoare.
Luciana Flora Abrudan: ''Mi-am dorit un post de titular, pentru ca iti ofera siguranta, stii de unde incepi si unde termini in fiecare an, ai o continuitate. Iau postul pe care mi-l doresc la o scoala buna, aproape de casa''.
In toata tara au fost doar 220 de candidati care se pot mandri cu nota 10, iar cei mai multi dintre ei sunt in judetul Cluj.
Din pacate, in coada listei exista numerosi dascali care nu au luat examenul, peste 50 la suta dintre candidati. Ministrul Educatiei admite dezastrul si cauta solutii.
Saptamana viitoare vor fi repartizati la catedra titularii si suplinitorii care au luat note intre 5 si 7 la examenul de titularizare. In luna septembrie insa Ministerul Educatiei va trebui sa acopere toate posturile. Prin urmare, vom avea nevoie din nou de pensionari si suplinitori necalificati. In total, aproape 10.000 de persoane.