Cine ce face? Se incearca descentralizarea sistemului educational
UPDATE: Cine infiinteaza si desfiinteaza scoli, cine angajeaza sau concediaza profesori ori directori? Cine decide cati bani ar trebui sa primeasca o institutie de invatamant?
Sunt intrebari esentiale, la care inca se cauta raspunsuri in incercarea de a descentraliza sistemul de educatie.
Marti a avut loc o prima intalnire cu toate partile implicate. Tipic romaneste, intalnirea nu s-a finalizat cu nicio concluzie pentru fiecare tabara are o alta idee despre descentralizare.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Practic, discutiile se poarta pe trei mari linii: resursa umana, resursa financiara si curriculum.
Reprezentantii autoritatilor locale, de exemplu, vor sa se implice in numirea directorilor. Sindicatele se opun pentru asta ar duce la politizarea sistemului.
Cat despre finantare, primarii vor sa decida singuri care este bugetul necesar pentru fiecare scoala in parte, directorii unitatilor de invatamant spun ca ei sunt de fapt cei mai in masura sa faca asta.
Cu alte cuvinte s-a ajuns la un punct de vedere comun doar asupra programei scolare, care cel mai probabil va ramane in continuare in responsabilitatea Ministerului Educatiei.
Pentru ca nu au cazut la pace, tabere si-au dat intalnire saptamana viitoare.