Productia de caise va fi aproape dubla fata de anul trecut. Care este secretul pomicultorilor romani
Este anul caiselor spun producatorii romani, care n-au mai avut livezile atat de incarcate de multa vreme. Productia mare a fost obtinuta dupa ce pomicultorii au altoit pomii cu pruni, piersici si zarzari.
Astfel, fructele au devenit mai rezistente la capriciile vremii, iar unele s-au copt mai devreme. Problema o reprezinta insa gustul. Unele caise, care sunt acum in piete, sunt din soiuri aduse din strainatate.
In livezile de la Vintu de Jos, in judetul Alba, caisii sunt plini de fructe mari si carnoase. Frigul din primavara nu a afectat pomii iar gospodarii spun ca productia este uriasa. Dintr-un singur cais vor culege si 10 kilograme de fructe - aproape dublu fata de anul trecut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-a ajuns in aceasta situatie in urma incrucisarilor cu un soi din Ungaria dar si cu zarzari, piersici si pruni autohtoni.
Petru Morar, pomicultor: "Pomii i-am facut noi in regie proprie pe trei tipuri de portaltoi. Portaltoiul ii da o mai buna rezistenta o adaptare mai buna pe teren. Asta da si o propductie mai buna si o precocitate a pomilor."
Procedeul a fost folosit si de pomicultorii din Bistrita Nasaud.
Vasile Marton, proprietar livada: "Eu am altoit asta 100 % romanesc nu din alte tari, nu din Ungaria, nici nu seamana cu alea din Ungaria este un soi foarte, foarte, bun. In ultimii 3 ani nu am avut recolta, foarte putina acum dar acum am o recolta de minune, se rup crengile."
In livezile celor care au folosit caisi din alte tari fructele sunt aproape coapte. Nu este si cazul caiselor noastre.
Doctor inginer Melania Oltean, oficiul fitosanitar Maramures: "In compoaratie cu cel strain, cel romanesc isi pastreaza gustul copilariei noastre, e mai zemos, mai dulce."
Fructele vor ajunge in piata cu 5 - 6 lei kilogramul.