Procesiune impresionanta in Capitala. Mii de credinciosi s-au rugat la moastele Sfantului Grigorie Decapolitul
In prima duminica din postul mare, mii de credinciosi s-au strans in parcul Gradina Icoanei pentru a sarbatori ortodoxia.
Au inconjurat parcul impreuna cu preotii si au purtat icoane pe care le-au sfintit. Cu ocazia acestei sarbatori, in Capitala au fost aduse din nou, dupa 250 de ani, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, care ar fi aparat Bucurestiul de ciuma.
Dupa pranz, 100 de preoti din 44 de parohii si manastiri au pornit alaturi de mii de credinciosi in procesiune. Pelerinajul marcheaza Duminica Ortodoxiei, cand se sarbatoreste victoria credintei asupra ereticilor care sustineau ca icoanele nu trebuie cinstite.
Imediat dupa procesiune, credinciosii s-au strans in Parcul Icoanei, unde au asteptat ca preotii sa le sfinteasca icoanele aduse de acasa, la care se roaga in fiecare zi pentru sanatatea lor si a apropiatilor.
Ioan Popescu, paroh Biserica Icoanei: "1 martie e ziua in care ne aratam recunostinta fata de mame si avem posibilitatea sa ne aratam recunostinta si fata de mama noastra Biserica ortodoxa."
La Biserica Icoanei au fost aduse de la Manastirea Bistrita moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. Despre el se spune ca este facator de minuni, vindecator de boli si ca apara oamenii impotriva dezastrelor naturale.
Pe langa sanatate, credinciosii i-au cerut sfantului sa-i fereasca de cutremure, inundatii si foamete.
Racla cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul a mai fost adusa in Bucuresti, in fata Mitropoliei, in 1763, cand era epidemie de ciuma. Legenda spune ca oamenii s-au rugat atunci la moaste si boala a disparut.
Maica Anastasia Honcioiu, stareta Manastirea Bistrita: "Oamenii au venit sa-i multumeasca sfantului Grigorie ca au fost tamaduiti."
Credinciosii se pot inchina la ramasitele Sfantului Grigore pana luni seara.