Procesiune cu sute de oameni, la Galati, de Inaltarea Domnului. Oamenii au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor
Joi au batut clopotele in toate bisericile din tara, pentru Ziua Eroilor si Inaltarea Domnului, la 40 de zile dupa Inviere.
Pe strazile din Galati, a avut loc o procesiune impresionanta.
Sute de oameni au participat la un pelerinaj traditional: o coloana de aproape un kilometru a parcurs, simbolic, un traseu care s-a incheiat la Monumentul Eroilor, unde au fost depuse coroane de flori.
Credinciosii au pornit, imediat dupa slujba, de la biserica Inaltarea Domnului si au parcurs un traseu de cativa kilometri, pe un bulevard din oras, pana la cimitirul Eternitatea. Procesiunea este una traditionala, la care participa in fiecare an, pe langa preoti si oficialitati, sute de copii cu steaguri tricolore si flori, pe care le de depun la Monumentul Eroilor.
Cei aflati pe margine au facut fotografii si i-au aplaudat pe militarii din Garnizoana Galati, dar si fanfara care a deschis procesiunea.
Joi, toti ortodocsii sarbatoresc Inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos, o zi de impacare intre rude si prieteni, o zi de praznic in care in unele zone se pregatesc bucate, asa ca la Paste, inclusiv cozonaci si oua rosii.
Procesiunea este organizata in fiecare an, la Galati, de Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Este un eveniment la care participa multi copii, tocmai in ideea de a invata cele mai importante valori.
IPS Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos: "Este un dar al crestinilor, tinerilor de la Dunarea de Jos, din orasul Galati. Cred ca fara copii nu avem continuiate si fara eroi nu avem temelie. Asezand temelia eroilor la dispozitia copiilor asezam tara noastra la locul ei in lume, in Europa, dar acasa la ea."
De pe margine, oamenii au facut fotografii si i-au aplaudat pe cei care au participat la procesiune.
La monumentul Eroilor, preotii au tinut o slujba de pomenire, urmata de depuneri de coroane. Apoi militarii din Garnizoana Galati au tras trei salve de focuri.
Ortodocsii sarbatoresc joi Inaltarea Domnului, cunoscuta si ca Ispasul, ziua soroacelor sau Pastele Cailor, ultima zi din an in care se pot incondeia oua si in care se salută cu "Hristos s-a inaltat!". Din 1920, slujbele din biserici ii pomenesc si pe eroii neamului. De aceea, tot joi, in Romania, este Ziua Eroilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: ziua eroilor, Înălțarea Domnului, procesiuni,
Dată publicare:
09-06-2016 17:15