Deşi avem mare şi deltă, în pieţe marfa este în proporţie de 80% din alte ţări
Creştinii ortodocşi şi greco catolici marchează "Intrarea în biserică a Maicii Domnului", iar cu acest prilej a fost şi prima dezlegare la pește din postul Crăciunului.
Din păcate, deşi avem Mare şi Deltă, în magazine şi pieţe marfa este în proporţie de 80% din alte ţări. Oricum, mâncăm de 4 ori mai puţin peste, decât media europeană, în primul rând pentru că e scump.
Cherhanalele de la malul mării se număra printre puţinele locuri unde încă se mai coace peste românesc proaspăt. Miercuri, în zi de sărbătoare bucătarii au pregătit borş autentic cu peste capturat din Dunăre.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Clientă: "Avem dezlegare la pește, am zis să degust un borş de pește tradiţional. Mă interesează foarte mult să fie proaspăt, să ştiu sigur că nu este congelat sau nu mai ştiu cum."
Din păcate, deşi are ieşire la litoral şi cu cea mai mare deltă din Europa, România importa mii de tone de peşte şi exportă de 20 de ori mai puţin. Cândva mâncarea săracului, peştele a devenit un aliment de lux, unele sortimente fiind mai scumpe decât carnea de porc, pui sau curcan. Mai ales în cazul peştelui autohton, marfa ajunge în galantare după ce trece de 2-3 intermediari.
Cei care au căutat peşte din Marea Neagră sau de Dunăre au fost dezamăgiţi. Piaţa e plină de marfă din straintate. Clienţii au cumpărat chiar şi hamsia din Grecia.
Potrivit unui studiu Eurostat, un roman mănâncă anual doar şapte kilograme de peşte, în timp ce media europeană este de patru ori mai mare. Doar când devine aliment liturgic ne mai amintim de el.
Potrivit specialiştilor de la Institutul de Cercetări Marine în Marea Neagră, se mai pescuiesc doar 5 dintre cele 26 de specii de peşti, restul fiind aproape dispărute. Faţă de 2017, consumul de peşte în ţara noastră a crescut lent, cu doar 10%.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, peste, sarbatoare, credinciosi, piete, post,
Dată publicare:
21-11-2018 18:40