Cei care țin postul Crăciunului au avut prima dezlegare la pește. Prețurile de la tarabe

×
Codul embed a fost copiat

A fost coadă marți, la pescării, pentru prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Este şi ziua în care creştinii sărbătoresc intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Pieţele şi târgurile din ţară, dar şi marile lanţuri de hipermarketuri, au fost pline de marfă proaspătă, iar vânzările au crescut în medie şi cu 50% faţă de restul anului.

La cea mai mare păstrăvărie din judeţul Bistriţa-Năsăud, administratorii spun că, în perioada postului, vânzările se dublează. Atât către clienţi, cât şi pentru supermarketuri.

Petru Finegari, proprietar păstrăvărie: "La noi, cel mai căutat este păstrăvul în crusta de mălai cu mămăligă. Facem şi la grătar, grătar cu foc cu lemne, dar în crustă de mălai, acolo e preferinţa."

La Sibiu, la un târg cu produse de profil, organizat de Muzeul Astra, pescarii lipoveni veniţi din Delta Dunării au făcut spectacol din ciorba de peşte. Iar miresmele au umplut locul. Din compoziţie nu au lipsit somnul şi crapul.

Atât peştele de mare cât şi cel de apă dulce înoată în aceste zile prin farfuriile românilor. Cei care nu au timp să gătească pește, sau să meargă la restaurant, îşi comandă mâncarea acasă.

Răzvan Moldovan, bucătar: "Le recomandăm produsele pe plită, peştele, rapanele, pentru că în perioada de post au mâncat puţine calorii să nu treacă la un regim alimentar bogat în grăsimi şi prăjeli excesive."

Cine nu are încredere în alegerile făcute de alţii ia tarabele la rând. Pentru unii, în afară de peşte, şi racii au fost o soluţie. Însă aici preţul a sărit de 20 de lei.

Dezlegarea la peste înseamnă şi dezlegare la şnururile pungii. Credincioşii deschid portofelul fiecare aşa cum poate. Unii vin în Hala Obor direct la standurile unde se vând capete de crap la 2 lei şi tacâmuri, la 1 leu kilogramul.

Alţii merg în magazinele mari, căutând bucăţi şi varietăţi premium. Fileul de crap e folosit de fabricanţi autohtoni pentru produse pe care nu le asociezi din start cu o masă specială - parizer şi cremvursti de peşte, la 50 de lei kilogramul.

Tot atât sunt şi cârnaţii de păstrăv. Speciile de import ajung până la 150 de lei.

Încă un amănunt: deşi peştele cere de obicei compania unui pahar licoros, nu avem dezlegare şi la vin.

În fiecare week-end şi în sărbătorile religioase care cad în Postul Crăciunului vom avea dezlegare la pește.

 

Citește și...
40 de zile de curăţare sufletească şi trupească. Meniul credincioşilor în postul Crăciunului
40 de zile de curăţare sufletească şi trupească. Meniul credincioşilor în postul Crăciunului

A început postul Crăciunului, iar pentru creştini urmează 40 de zile de curăţare sufletească şi trupească. Tot acum mulţi renunţa la alimentele ''de dulce'': carne, ouă şi lactate.

Recomandări
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură

O avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură în depozitele „Oil Terminal” din Constanța a scos la iveală un lung și scandalos șir de nereguli.

Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine
Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine

După ce au îndatorat orașul cu 5,5 milioane euro ca să amenajeze o pârtie pe un deal mic, pe care s-a schiat puțin spre deloc în ultimii cinci ani, autoritățile locale din Bistrița insistă că locul are totuși potențial să atragă zeci de mii de turiști.

Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău.