Preturile usuca verdeturile de pe tarabe. Prea scumpe pentru romani
Tot ce-i verde e cam scump in aceasta primavara. Chiar si o banala ciorba de loboda costa mult pentru romanii saraciti de criza. Asa ca verdeturile de sezon, recomandate de medici, ajung sa se ofileasca in piete.
In aprilie se poarta verdele in farfurii. Verdeturile ne aduc vitamine
Tineti post? Asigurati-va ca aveti un aport corect de proteine
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
In sezonul in care verdeturile sunt la putere, pietele devin pline de culoare, dar nu si de cumparatori. Urzicile, salata, stevia ori spanacul, desi stropite cu generozitate cu apa din sfert in sfert de ora, palesc langa etichetele cu preturi.
Cumparatorii spun ca se invart in cerc si pleaca tot cu mana goala, pentru ca nu isi permit sa dea atatia bani pe verdeturi.
La randul lor, vanzatorii spun ca, desi vin cu mai putina marfa, ca sa nu se ofileasca, tot nu reusesc sa aiba vanzari ca anul trecut. Unii dintre ei spun ca anul trecut pe vremea asta vindeau intre 100 si 500 de salate, iar acum nu reusesc sa vanda mai mult de 30-50. Aceasta, chiar daca le dau cu 1-1,5 lei.
Preturi verdeturi in piata:
Urzici - 5 lei/kg
Spanac - 5 lei/kg
Salata verde - 1leu - 1,5 lei/buc
Salata creata - 2 lei/buc
Loboda - 50 bani/leg
Stevie - 50 bani/leg
Leurda - 50 bani/leg
Ridichi - 1leu/leg
Ceapa verde - 1leu/leg
Usturoi verde - 1,5 lei
Preturile, sustin vanzatorii, sunt la fel ca anul trecut, dar asta nu ii ajuta prea mult.
Si nu numai afacerile de sezon stagneaza, dar nici mesele romanilor nu arata prea bine: fara verdeturi, nu putem avea o sanatate infloritoare, spun medicii. Si asta pentru ca ele contin foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti si ajuta la un tranzit intestinal bun si la detoxifiere.
In plus, sa gatesti ceva din verdeturi de primavara nu e complicat: ingrediente putine, gust deplin. Iata cateva sugestii: placinta cu spanac, cu oua de tara si branza, mancare de urzici cu usturoi, piure de spanac.
Astfel de preparate necesita investitii de 10 -15 lei, dar multi romani isi pastreaza banii pentru masa de Florii sau de Paste. Pana atunci, daca tin post, mananca orez, cartofi sau paste fainoase.