Premiera in Romania. 4 transplanturi de rinichi facute simultan, la Fundeni

Ultima actualizare: 09-10-2012 04:22

Patru transplanturi de rinichi s-au desfasurat simultan la Institutul Fundeni din Capitala, si vorbim, astfel, despre o premiera pentru medicina romaneasca.

15 dintre cei mai straluciti specialisti au schimbat destinul unor pacienti dependenti de dializa. Mai mult, alegerea acestora a fost dificila, pentru ca unul dintre donatori avea hepatita de tip B, asa ca doar o persoana, cu aceeasi suferinta, putea fi ajutata.

Blocul operator a fost pregatit special, pentru ca in doua dintre sali sa se faca operatiile simultan.

Unul dintre pacientii care vor primi un rinichi este un tanar de 23 de ani din Bacau, bolnav de hepatita B, care a trait aproape toata viata prin spitale.

O femeie de 54 de ani, si ea bolnava de hepatita B, asteapta acest telefon salvator de cinci ani.

Operatiile au fost posibile doar datorita faptului ca familiile donatorilor si-au dat acordul fara sa stea pe ganduri, iar specialistii au prelevat organele in timp record.

In acest moment, primii doi pacienti, cei bolnavi si de hepatita B, sunt deja la terapie intensiva. Pe masa de operatie se afla acum ceilalti doi dependenti de dializa: o fata de 24 de ani din Mogosoaia si un barbat de 34 din Braila.

Trebuie spus ca fara gestul de mare generozitate al familiilor donatorilor, astfel de operatii nu ar fi posibile.

De la primul donator, de 40 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral si a decedat la Spitalul Bagdasar-Arseni, nu s-au putut recolta decat rinichii.

Dar de la tanarul motociclist, accidentat grav si adus la Spitalul Floreasca, s-au prelevat ficatul, rinichii si mai multe tesuturi: piele, tendoane, cornee.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO