Preotul care joacă rolul de Moş Crăciun pentru mii de copii nevoiași. „Face numai lucruri bune pentru noi”
Crăciunul și toată perioada sărbătorilor trebuie să aducă bucurie şi în sufletul copiilor din familii cu posibilități reduse. La ei ajung voluntari cu daruri pe care, din păcate, părinţii nu își permit să le cumpere.
La ușile lor vin oameni care au descoperit bucuria de a dărui și care au convingerea că atunci când facem bine, ne facem bine.
În Iaşi, preotul Dan Damaschin e un fel de înger păzitor pentru 8.500 de copii. Părintele îi ajută tot anul, nu doar de sărbători. Acum, însă, şi-a intrat pe deplin în rolul de Moş Crăciun.
O mamă care își crește de una singură cei trei copii îi este recunoscătoare părintelui Damaschin pentru ajutorul oferit în această perioadă.
Lavinia Ciuciuc, mama: „Apreciem munca părintelui, pentru tot ce face pentru noi şi nu numai de sărbători, părintele, în fiecare zi, face numai lucruri bune pentru noi.”
În acest loc, părintele strânge darurile pe care le împarte prin tot judeţul.
Dan Damaschin, preot: „Dacă nu ne manifestăm cu bucurie şi dragoste faţă de cei care sunt mai smeriţi, mai modeşti, mai necăjiţi, mai flămânzi, cum sunt copiii noştri dragi, ne mai putem bucura de Crăciun?”
Uliţele pline de noroi din satul ieşean Golăiești s-au umplut de veselie. Un club de offroad a adus daruri şi doi Moşi Crăciuni.
Zgribuliţi, copiii şi-au aşteptat nerăbdători rândul la cadourile aşezate în saci cât ei de mari.
Raimond Chelban, coordonator clubul Adventure 4x4 Iaşi: „Mergem la patru sate, patru şcoli, patru şcoli mai îndepărtate. Avem 112 copii şi vrem să-i fericim cu Moş Crăciunul nostru pe toţi.”.
În România, unul din trei copii trăieşte sub pragul sărăciei. Peste 150.000 de copii merg flămânzi la culcare, pentru că părinţii lor pur şi simplu nu au ce să le pună în farfurie.
Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă. Aşa arată datele statistice. Asta înseamnă că lângă noi, în blocul nostru, pe strada noastră, sigur un copil suferă. Căutaţi-l şi aduceţi-i măcar în această perioadă un zâmbet pe buze. Când facem bine, ne facem bine.