Preotii vor tine predica satenilor despre cum sa faca agricultura eficient, cu fonduri europene
Disperati ca taranii romani fara scoala nu acceseaza fonduri europene si nici nu se asociaza, ca sa nu le fure cineva pamanturile, oficialii de la Bucuresti au apelat la ajutorul Patriarhiei.
Asa ca, la slujbele de duminica, satenii nu vor asista doar la rugaciuni, ci si la discursuri motivationale, despre cum ar trebui sa faca agricultura profitabila.
Iulia are 23 de ani si de la inceputul acestui an a intrat in Cooperativa Lunca Somesului Mic, din judetul Cluj, alaturi de alti 16 fermieri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cultiva rosii in cateva sere din Apahida, in care a investit pana acum peste 6.000 de euro.
Iulia Beldean: "E important sa fii intr-o asociatie, pentru ca piata de desfacere e mult mai larga. Un taran care nu face parte din asta isi vinde produsele in piata sau pe marginea drumului. Daca esti intr-o asociatie, agentul tau de vanzari poate sa faca sa le vanda si la o cantina, intr-o gradinita sau in supermarketuri."
Iulia este un exemplu, in special pentru tineri. Ceilalti insa se tem sa acceseze fonduri europene, de teama birocratiei. De aici intra in rol preotul, considerat un simbol pentru satul romanesc.
Sorin Tranca, preot Apahida:
"Implicarea pastorului sufletesc in actiuni comunitare de disciplinare a opiniei taranesti este binevenita, tinand cont de prestanta pe care o are preotul intr-o localitate. Oamenii trebuie sa priveasca latura buna de implicare a preotului. Daca nu vom merge din usa, oricum o sa o facem in biserica."
Si primariul comunei crede in puterea de convingere a preotilor.
Gheorghe Fati, primar Apahida:
"Biserica, fiind o institutie cu mare incredere in randul populatiei, eu personal sper ca va avea un procent mare de incredere insuflat si producatorilor agricoli in a se asocia."
Precum popa Tanda din povestea lui Slavici, un preot din Constanta care a reusit sa puna pe picioare o sera in care a cultivat legume a mobilizat prin puterea exemplului un judet intreg.
Dupa ce autoritatile au vazut ce productie bogata are, au hotarat sa le dea o mana de ajutor si celorlalti gopodari de la sate. In felul acesta au aparut in jur de 2.500 de solarii.