Emil Boc: Cei care au pensii de pana in 3.000 de lei nu vor fi afectati
UPDATE - Controversata lege a pensiilor a fost pasata miercuri, de la Guvern, la Parlament. Executivul a aprobat proiectul, desi sindicatele il contesta din toti rarunchii.
Unul dintre punctele nevralgice il reprezinta recalcularea pensiilor speciale de care beneficiaza militarii, magistratii, politistii sau pilotii.
Punctele din lege care au ramas in continuare motiv de scandal sunt legate de varsta de pensionare egala pentru barbati si femei, dar si pentru mamele care stau acasa sa isi cresca copiii ori pentru cei care lucreaza in conditii grele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, valva a starnit si recalcularea pensiilor speciale. In total, 180.000. Este vorba despre acele pensii care se calculau altfel decat restul si care ajung in unele cazuri chiar si la zeci de mii de lei.
Din aceasta recalculare, Guvernul spera sa faca o economie de pana la 800 de milioane de euro.
In prezent, pensiile magistratilor, aviatorilor, militarilor, parlamentarilor si politistilor se calculeaza diferit. In cazul lor, nu se tine cont de toti anii de munca. Pensia poate reprezenta 85% din ultima leafa ori 60% din salariul de baza.
Timp de cinci luni de la intrarea in vigoare a noii legi, pensiile lor vor fi recalculate, in functie de vechime si de contributia pe care au adus-o la bugetul de asigurari sociale, cat timp au fost angajati.
Oricum ar fi, 27.000 de pensionari "de lux" s-ar putea trezi cu mai putini bani.
Cum au stabilit insa guvernantii ca "nedreptatile" incep de la 3.000 de lei in sus ramane inca o enigma, din moment ce toti cei care castiga pana in acesta suma au beneficiat la randul lor de legi speciale.
Un alt motiv de disputa este cresterea varstei de pensionare pana la 65 de ani, in conditiile in care speranta de viata la noi este mica. Ministrul muncii ramane optimist si crede ca pana in 2030, barbatii romani vor trai 81 de ani, iar femeile chiar 85.
Proiectul ar putea fi trimis la Parlament in 15 februarie.
Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca cei care au pensii pana in 30 de milioane de lei vechi nu vor fi afectati de noua lege. Asta inseamna ca recalcularea se va aplica pentru 15% dintre cei care beneficiaza de aceste pensii speciale.
"Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale - politie, armata, prin excelenta - nu se afecteaza cuantumul pensiei pe care il au. Ma refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, pana in 30 milioane lei vechi. Pentru 15% care sunt cu pensii speciale si care nu au la baza principiul contributivitatii, acolo vor scadea pensiile. (…) Gradual, peste 30 milioane lei vechi are loc o diminuare a pensiei, in functie de pensia pe care o are in momentul de fata si de recunoasterea de catre stat a contributiei pe care a facut-o, in sensul ca statul a platit pentru ei, in decursul timpului, o contributie la bugetul asigurarilor sociale", a afirmat Boc.
Premierul Emil Boc a precizat ca Guvernul si-a luat angajamentul de a promova proiectul de lege in Parlament in regim de urgenta.
El a aratat ca legea este necesara pentru a se asigura plata in continuare a pensiilor, aratand ca mentinerea actualului sistem va conduce la situatia in care, peste putini ani, Romania va trebui sa imprumute miliarde de euro pentru a plati pensiile.
Recalcularea pensiilor speciale, in interval de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, va genera economii estimate intre 500 si 800 milioane euro, a declarat premierul Emil Boc.