Pregatiti-va sa lucrati pana la 65 de ani, daca vreti o pensie de la stat!


Ultimul update: Sambata 02 Iunie 2012 20:45
Data publicarii: Marti 09 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Oficialii au de gand sa ne tina in campul muncii pana atunci, cu orice chip, chiar daca romanii mor mult mai repede decat ceilalti europeni. Sindicalistii ameninta cu proteste si cer sa fie modificata legea pensiilor.

 

Si marti, sindicalistii, patronatele si reprezentantii Executivului s-au certat pe cateva prevederi din noua lege a pensiilor.  In primul rand, sindicalistii cer sa iesim la pensie la 63 de ani si nu la 65, cum prevede proiectul.

In al doilea rand, daca femeile se vor retrage la aceeasi varsta ca si barbatii, macar mamele care au crescut copii sa fie scutite de niste ani de munca. Adica, pentru un copil crescut, sa iasa cu 1 an mai devreme, pentru doi copii, cu 2 ani, iar pentru trei sau mai multi, cu 3 ani mai devreme.

De asemenea, liderii marilor confederatii cer o "scutire" si pentru angajatii care lucreaza in conditii speciale, mai ales ca speranta lor de viata este si mai scazuta decat pentru restul romanilor. 

Guvernul vrea sa ne oblige sa muncim pana la 65 de ani, ca sa fim in rand cu ceilalti europeni. Numai ca in alte state, speranta de viata este mult mai mare decat la noi. In Suedia sau Elvetia, de exemplu, barbatii traiesc in medie pana la 78 de ani, iar in Franta, femeile pana la 83 de ani. La noi, doamnele abia daca trec de 75, iar cei mai multi domni nu ajung la 69.

Dar autoritatile noastre vor sa creasca varsta de pensionare pentru ca, in acest moment, fiecare angajat sustine prin contributia pe care o da statului cate o pensie. 

Sindicalistii cer sa iasa mai devreme la pensie macar mamele care si-au crescut copiii. Patronii insa au o alta parere.

"Cred in egalitatea dintre sexe, dar faptul ca li se considera vechime in munca aceasta perioada este un lucru suficient", spune Cezar Corici, presedinte UGIR.

Proiectul va fi discutat miercuri in Guvern, dar votul final il va da Parlamentul. Sindicalistii spera ca senatorii si deputatii le vor sustine propunerile si amendamentele.

Efect invers! Noua lege a pensiilor ar putea subtia randurile angajatilor
Concediul pentru cresterea copilului iti micsoreaza pensia! Afla de ce
Cum vor plati romanii contributiile la pensii. Revin contractele de munca
VIDEO PROTVPLUS.RO