Premiera nationala la Cluj. Implant de celule stem la porci pentru regenerarea osoasa. Cum poate fi extins proiectul si la om

Ultima actualizare: 21-03-2015 07:05

O noua premiera medicala in Cluj-Napoca. Specialistii Facultatii de Medicina Dentara au reusit refacerea structurii osoase a dintilor, la porci, prin implant de celule stem.

Astfel s-ar putea realiza in curand si implanturile dentare la om, daca experimentul se dovedeste un succes si metoda va fi aprobata de Ministerul Sanatatii. Medicii experimenteaza deocamdata pe porci vietnamezi, de dimensiuni mai mici, care au dintii asemanatori cu cei a omului. Animalelor le-au fost recoltate celule stem din tesutul adipos si implantate apoi in locul din care a fost extras dintele. In doar 2 saptamani structura osoara da semne ca se reface.

"Celulele stem sunt recoltate din tesutul adipos, dupa care sunt cultivate in laborator, dupa care li se da o directie in a se dezvolta spre os. Aceste celule sunt crescute pe un sistem de matrici tridimensionale care au forma unor radacini dentare. Ulterior acest sistem de celule cu matrice au fost implantate in alveolele post extractionale, extractie dentara realizata la purcei vietnamezi si ulterior am observant regenerarea osoasa", a explicat Aranka Ilea, medic primar.

Osul dintelui s-ar putea reface cu ajutorul celulelor "minune" si in cazul omului. S-ar renunta astfel in viitor la implanturile dentare metalice, respinse uneori de corpul uman.

"Din punctul de vedere al costurilor, intotdeauna cand o noua alternativa terapeutica apare pe piata are niste costuri care rezulta si din studiile de cercetare si din costurile legate de implementarea unei proceduri noi. Cei care sunt implicati in aceasta vor face in asa fel incat preturile sa scada in cel mai scurt timp", a explicat Septimiu Radu Cimpean, decanul Facultatii de Medicina Dentara Cluj-Napoca.

Experimentul pe porci va dura un an. Daca va avea rezultate bune si protocoalele primesc aprobarea Ministerului Sanatatii, procedura va putea fi aplicata si oamenilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO