Pregatirile pentru Craciun au inceput in gospodariile din Maramures. "Ghita", sacrificat pentru prepararea bunatatilor
Desi mai e o saptamana pana la Ignat, multi gospodari au taiat deja porcul, sa aiba timp sa afume sunca si carnatii. In Maramures oamenii pregatesc toba si toate bunatatile pentru Craciun dupa retete vechi si verificate in fiecare an.
In comuna Ardusat, din Maramures, de cum s-a crapat de ziua gospodarii s-au apucat de treaba. Vecinii s-au ajutat intre ei si, dupa ce l-au ingrasat un an intreg pe Ghita, acum i-au pus impreuna gand rau. Intre timp retetele vechi au revenit pe mesele gospodinelor.
Localnica: "Facem rulada cu usturoi si carnati si o fierbem in moare de varza si dupa o afumam sa o avem de aperitiv de sarbatori. Azi facem jumarile, carnatii, sa putem maine sa punem la afumat. Noi nu folosim conservanti deloc, si boia pregatita de noi in gospodarie."
Zeci de kilograme de carne s-au transformat in carnati, caltabos si sunca, toate pregatite pentru afumat.
Localnic: "Pana la Craciun se afuma carnatiul, toba, caltabosul si se pune slanina in saramura. Nu se poate afuma dintr-o data carnatiul ca altfel n-ar avea gust bun. Din mosi stramosi toate se fac la fel".
In Viisoara din judetul Bistrita-Nasaud localnicii s-au intrecut cine are porcul cel mai gras.
Pentru ca familia e mare, intr-o gospodarie a fost taiat deja cel de-al treilea porc, iar carnea va ajunge inclusiv in Germania, la rude.
Rapid "concursul" s-a mutat in bucatarie de unde au plecat spre afumatoare preparatele care in ziua de Craciun vor umple mesele de sarbatoare.