Povestea tinerei care a inapoiat un portofel cu 1.000 de lei. "Eu asa am fost educata". Cu ce se va alege dupa gestul ei
Tanara de etnie roma provenind dintr-o familie numeroasa si foarte saraca si care a inapoiat un portofel plin cu bani, gasit pe strada, spune ca numeroase persoane sau organizatii impresionate de gestul sau i-au sarit in ajutor.
Loredana Neagu, tanara de 20 de ani din comuna Berca, judeţul Buzau, care a gasit pe strada un portofel cu 1.000 de lei, pe care l-a predat Poliţiei, spune ca foarte multe persoane impresionate de gestul sau i-au sarit in ajutor, oferindu-i bani, materiale de construcţii pentru a-si ridica o casa sau haine pentru cei doi copii ai sai.
Ea spune ca nu se aștepta la recompense cand a inapoiat portofelul cu bani și ca oricand ar proceda la fel, scrie Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu am facut asta ca sa ajung aici, sa primesc o recompensa, așa am fost educata, așa ne-au educat, sa nu spargem, sa nu faramam, sa nu furam, nu erau banii mei, nu era munca mea ca sa-i iau. Daca munceam cu sudoare pentru ei, era altceva. Parintii ne-au dat o educatie, iar eu am procedat in consecinta. Dupa ce am predat portofelul m-au sunat de la un post de radio, ca imi dau 10 milioane de lei vechi timp de 10 luni. Le multumesc foarte tuturor care mi-au sarit in ajutor. Primarul mi-a promis ca imi va da materiale de constructii pentru casa, o societate de confectii mi-a oferit un loc de munca și haine pentru copilași, am primit ajutoare și de la un senator din Buzau. Le multumesc, dar eu nu pot sta pe scaun sa aștept sa-mi aduca, trebuie sa muncesc la sapa, la buruiana, ca sa putem trai. Tata are un credit la banca, mai are de platit cinci ani. Primarul l-a angajat, ca altfel era vai și amar. Daca cineva imi da ceva, sa-mi dea ce considera, eu nu le pot cere sa-mi aduca ceva anume”, a afirmat Loredana Neagu.
Ea a povestit și despre momentele in care nu a avut cu ce iși hrani cei doi copii - o fetita de opt luni, Raisa Gabriela, și un baieţel de trei ani, Darius Madalin.
"Primarul e un om foarte bun, ne-a ajutat cu copiii cand i-am avut bolnavi, mi-a dus mama la spital, m-a ajutat cu alimente, ma duceam la el și ii ziceam ca nu am ce le da sa manance. Si zicea «hai pirando, ca rezolvam» și-mi dadea mancare", mai spune Loredana Neagu.
Tanara, care a facut doar patru clase, are și un regret: ca nu și-a ascultat parintii cand a venit vorba despre viata sa, ajungand sa aiba doi copii fara tata.
"Parintii ne dau o educatie, daca-i ascultam e bine. Din punct de vedere sentimental n-am ascultat de parinti. Am copiii care nu au tata, nu sunt casatorita", afirma ea.
Loredana Neagu locuiește intr-o casa saracacioasa, la marginea comunei Berca, pe un deal pe care cu greu poti ajunge, pe o poteca ingusta și plina de noroi.
Ea locuiește alaturi de cei doi copii, de parinti, de cei cinci frati ai sai, de cumnati și nepoti, in total 15 persoane. Casa, formata din doua camere, este construita din resturi de materiale, iar curtea, neasfaltata ori pietruita, este plina de noroi. Pe gardul de lemn șubrezit și nevaruit, mancat de vreme, stau la uscat rufe ale copiilor familiei, dar și așternuturi cu care oamenii se protejeaza de frigul care se lasa peste noapte in casa in care bate vantul, unele ferestre neavand geamuri și fiind acoperite cu folie de plastic.
Pe casa saracacioasa se pot observa insa doua antene parabolice, rudele Loredanei spunand ca au televizoare pentru a putea vedea ce se intampla in tara.
"Eu sunt parchetar, dar nu mai lucrez de ceva vreme. Am lucrat timp de trei ani la un patron in Buzau, iar cand i-am cerut sa imi faca carte de munca m-a dat afara. Eu am o fata la gradinita, care mi-a zis intr-o zi ca ceilalti copii au laptop, iar din putinul pe care-l aveam pus deoparte i-am luat și ei laptop, sa fie in rand cu lumea, sa nu sufere ca suntem sarmani. De cateva zile am și internet, are viteza mica, de 1 MB, dar pentru ea e suficient. Noi aici traim, e greu, dar nu furam, nu dam in cap la nimeni", spune, la randul sau, unul din cumnaţii Loredanei.
Deși traiesc in conditii extrem de grele, rudele Loredanei Neagu sunt foarte primitoare, lasand sa le calce pragul tuturor celor care vor sa le afle povestea.
Vineri, a mers sa o cunoasca pe tanara si senatorul PSD Damian Draghici, de etnie roma, care a spus ca un om ca Loredana trebuie sa devina "un simbol al etniei".
"Am venit sa o felicit, sa o cunosc, a facut ceva omenesc, dar in societatea in care traim a devenit anormala normalitatea. Nu ma refer doar la faptul ca este de etnie roma. Ea e un exemplu de moralitate, o dovada ca are niște valori de baza. E important pentru noi, ca societate, sa-i urmam gestul. Am venit sa vad cum e ea, cum sunt parintii, sa vad cu ce valori au educat-o. E un exemplu bun, un om cu sufletul curat. Conteaza nu doar educatia școlara, poti avea un om educat școlar, dar care sa nu faca gestul facut de aceasta tanara din localitatea Berca, de a inapoia o suma importanta de bani. Conteaza educatia vietii, cea civica, e mai importanta ca cea de la școala", a afirmat Damian Draghici, care este si candidat la PE.
El a spus ca a discutat despre problemele financiare ale tinerei cu reprezentanti ai Agentiei Nationale a Romilor și cu specialiști in domeniul asistentei sociale, care vor veni la Berca și vor incerca sa o ajute, fiind luata in calcul infiintarea unei microferme de pe urma careia familia Loredanei sa poata trai decent.