Povestea bistrițenilor care au rămas de ani de zile fără apă în fântâni

Dată publicare: 08-07-2020 17:37
Dată actualizare: 08-07-2020 18:06


Situaţie dificilă pentru oamenii din Slătiniţa, o localitate la numai 5 kilometri de Bistriţa, rămasă de ani de zile fără apă în fântâni.

Oamenii depind de cisterne, şi plătesc pentru un metru cub de apă 10 lei, cu o treime mai mult decât la oraş. Autorităţile fac ce ştiu ele mai bine: lansează noi promisiuni. Dar oamenii, aproape şi-au pierdut speranţele...

Sătenii revoltaţi că sunt fără apă curentă şi canalizare au ajuns la capătul răbdării...

Maria Gruştor, localnica: Nu avem ce face dacă nu plouă, e gata, ne-am băgat şi noi de câteva ori cu maşina, aici în fântână
Reporter: Altfel nu aveaţi cu să vă descurcaţi ?
Maria Gruştor, localnica: Nu nu, nu aveam cum
Reporter: Nu aveţi apă şi nici canalizare, nu? Tot speraţi ?
Maria Gruştor, localnica: Speram, şi cu aia rămânem.

Anton Moldovan, localnic: Ne aduce apa primăria cu cisternă, băgăm în fântâni, cu seceta asta, tot iei, tot iei şi se gata.
Reporter: Când credeţi că o să aveţi apă şi canalizare?
Anton Moldovan, localnic: Păi promisiuni avem de mult, dar nimic nu s-a rezolvat.

Localnica: Aducem cu cisterna, punem în fântânile care au fost făcute în lut albastru, dacă se pun şase metri cubi rămân patru.
Reporter: Cât plătiți pe metru cub?
Localnica: 10 lei
Reporter: De câte ori?
Localnica: Depinde de consum, cine are baie şi fosa septică, eu o umplu de două ori pe lună. Apa la reţea şi canalizare, nici nu visam încă, aşteptam.

Oamenii au nevoie de apă şi pentru animalele din gospodarii sau pentru irigaţii. Fiecare ştie programul cisternelor şi apa este depozitată în fântânile secate.

Maftei Pop, consilier sătesc Slătiniţa: Am o înţelegere cu primăria prin care oamenii mă sună pe mine ca reprezentant al comunităţii în consililul local, eu la rândul meu sun către primărie şi se rezolvă, pe urmă eu colectez banii şi mi se eliberează chitanţa la fiecare cetăţean în parte cred că după multe greşeli care s au făcut şi nu s-a băgat apa la timpul potrivit, om avea şi apă.

Primăria Bistriţa invoca lipsa banilor: nu a avut finanţare europeană, iar bugetul local nu acoperea asemenea investiţie, spune edilul.

Gelu Muthi, viceprimar Bistriţa: Noi am încercat tot timpul să finanțăm cu bani europeni, proiectele mari, pentru că bugetul local nu ne permite să dezvoltăm foarte multe lucruri în regie proprie. Eu cred, estimez că în 12 luni ar putea începe lucrările la reţeaua de apă.

Oamenii mai au de aşteptat, aşadar, până vor începe lucrările şi până atunci trebuie să se mulţumească să primească apă cu porţia, cu cisterna.


VIDEO PROTVPLUS.RO