Porcii care au scăpat de pesta porcină, tăiați de Ignat. ”Trimitem în străinătate”
Joi, de Ignat, oamenii au tăiat porcii, dacă nu locuiesc în zonele în care a apărut pesta porcină.
Înainte să sacrifice godacii, oamenii s-au încălzit cu vin fiert sau ţuică, în funcţie de preferinţe. Apoi, au pregătit pomana porcului și carnea pentru fripturi și cârnaţi.
Familia Răşcanu din Vaslui trăieşte de ani buni în Italia. În fiecare iarnă însă, oamenii vin acasă de sărbători şi taie porcul. După o ţuică, oamenii au gustat din şoriciul frăgezit cu sare.
Aceeaşi tradiţie a fost respectată şi în Maramureş. Tăierea porcului a început cu un pahar de horincă.
Localnic: "Mă bucur că am reuşit exact de Ignat să tăiem porcul. E o tradiţie de sute de ani şi eu tai de mai mulţi ani la domnul Ilie."
În fiecare an, Ilie Chiver creşte porci şi pentru prietenii şi rudele din alte ţări.
Ilie Chiver: "Noi anul ăsta am ales să tăiem 2 porci, unul vietnamez şi am mai tăiat şi înainte, că trimitem la fraţi prin străinătate, că le plac produsele din Maramureş. Până sâmbătă trebuie să ajungă mai departe la rudenii."
Nea Mărin în schimb deja a făcut cârnaţii afumaţi, toba şi caltaboşul.
Marin Rus, localnic: "Am sacrificat porcul la începutul lunii decembrie, ca să avem preparatele gata să trimitem la semenii noştri în străinătate."
Şi în Moldova, mulţi localnici au tăiat porcul mai devreme, pentru a avea timp suficient să lase carnea la afumat.
În Bistriţa, autorităţile locale le-au făcut cinste localnicilor cu ţuică fiartă şi șorici proaspăt.
Unii localnici au participat apoi la un concurs culinar şi au făcut pomana porcului, jumări, cârnaţi şi caltaboşi.