Populația României se împuținează de la an la an. Zonele unde fenomenul este agresiv

Ultima actualizare: 23-08-2020 09:16

Suntem tot mai puţini ca naţiune de la un an la altul, iar statisticile oficiale arată că în anumite zone depopularea este din ce în ce mai accentuată.

În oraşe din nordul Olteniei, acolo unde mineritul aproape a încetat să mai existe, fenomenul este şi mai agresiv, iar în lipsa unor investiţii serioase pare de neoprit.

Cifrele oficiale arată că în ultimii zece ani oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi a pierdut la fiecare mie de locuitori câte 38 de persoane. Toată lumea spune că, în general, tineretul pleacă pe alte meleaguri pentru a-şi căuta un loc de muncă mai bine plătit.

În clasamentul Institutului Naţional de Statistică următoarele două locuri sunt ocupate de Motru şi Rovinari. Sunt două oraşe miniere în declin după ce industria extractivă a pierdut teren an de an. Motru avea în 2014 23.615 locuitori. La 1 ianuarie 2020 populaţia scăzuse la 21.561 de oameni.

La Rovinari, în schimb, în ultimii ani, s-au deschis câteva fabrici care au generat aproape 2.000 de locuri de muncă. Oamenii spun însă că salariile sunt mici şi prefera să plece în continuare, oraşul ajungând pe locul trei în topul depopulării.

Sociologii spun că principala cauză a migraţiei tinerilor e calitatea vieţii mai scăzută din oraşele de domiciliu. Aşa că oraşele care vor să îşi păstreze populaţia trebuie să îmbunătăţească nevoile de bază: locuri de muncă stabile, sănătatea şi educaţia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO