Poluarea fonica ne baga in spital. Ce boli riscam din cauza zgomotului

20-05-2011 18:09


Poluarea fonica imbolnaveste din ce in ce mai multi europeni, iar toate tarile Uniunii trebuie sa aiba urechi de auzit si sa ia masuri.

Avertismentul vine de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care ne anunta concret ca 1 din 3 europeni este expus la zgomote puternice in timpul zilei. Automat, noi ne gandim la galagiosul Bucuresti, cu traficul sau imposibil.

Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au tradus asta prin boli cardiovasculare, afectiuni ale auzului, insomnii si stari de nervozitate. Asa ca Uniunea Europeana ne obliga sa intocmim pana in 2012 harti de zgomot pentru orasele cu peste 100.000 de locuitori.

Mai exact, autoritatile locale ar trebui sa aiba in vedere redirectionarea traficului, in asa fel incat sa il fluidizeze. Masinile mari ar trebui scoase complet din oras, iar circulatia lor interzisa intre anumite ore. De mare ajutor sunt si pasajele, dar mai ales panourile fonoabsorbante, ca cele instalate in preajma marilor aeroporturi.

In Europa, nivelul maxim admis este de 50 de decibeli ziua si 40 noaptea. Garda de Mediu a impartit incepand de anul trecut 40 de amenzi, in valoare de 620.000 de lei. Printre cei sanctionati se numara organizatori de concerte, dar si patroni de santiere.

VIDEO PROTVPLUS.RO