Planul unor belgieni care s-au mutat intr-un sat izolat, din Bistrita. "Ne facem propriile legume si bem apa din rau"
Sunt sapte si au un plan magnific. Este vorba despre niste belgieni care au renascut aici.
Exasperati de viata zgomotoasa si stresanta de la oras, au lasat totul balta in tara de bastina si s-au mutat intr-un sat izolat din Bistrita, unde au grija ca niste ardeleni adevarati de o gospodarie mandra.
Le place atat de tare ce fac incat vor sa impartaseasca din simplitatea vietii lor si altor straini pe care au de gand sa-i invite in vacante. Satul Malin, judetul Bistrita. Departe de civilizatie, intr-un loc fara electricitate si drumuri asfaltate sapte belgieni si-au gasit coltul de rai.
"Multi spun "Cum poti sa traiesti asa? N-ai curent si n-ai un drum de acces usor?". Nu vreau sa fie asfalt pentru ca imi place cand cineva trebuie sa se opreasca si sa faca 20 de minute pe jos", a spus Phillipe Coupe, proprietarul fermei.
Coline este antropolog, Pierre lucra intr-o librarie, iar Remy este psiholog. Impreuna cu Norisse au renuntat la viata moderna din Belgia si de o saptamana s-au mutat oficial in Romania...la tara. Spun ca munca in grajd le place mai mult decat cea de la birou.
Phillippe are 57 de ani si locuieste in Romania din 1991. Ne-a descoperit tara din cartile lui Cioran. Gospodaria ii apartine si este cel care i-a convins pe tineri sa i se alature, dupa ce a postat un anunt intr-o revista.
"Multi mi-au spus, daca voi sapte belgieni pierduti in Romania va descurcati, dupa 1 an si noi vrem sa cumparam o bucata de pamant. Va fi un mic satuc belgian. Nu am TV, nu am radio si nici nu vreau, sunt interzise aici", a spus Coupe.
"Primul lucru pe care l-am observat dupa ce am vizitat locul este linistea si asta face bine, fara zgomot, fara masini, fara muzica", spune Coline Vanlaeys.
Cine are nevoie de televizor cand ai o curte plina de magarusi. Belgienii se gospodaresc singuri. Au invatat sa se incalzeasca cu lemne din padure, sa ingrijeasca stupii de albine. In bucatarie isi coc paine la cuptor.
"Le aratam oamenilor ca e posibil sa locuim intr-un loc ca acesta, sa ne facem propriile legume, sa bem apa din rau", mai spune Coline.
Dupa Revolutie, pentru multi romani "a reusi in viata" echivaleaza cu un job intr-un turn de sticla si un apartament intr-un bloc cu pereti din rigips. Asa ca la prima vedere, filozofia belgienilor pare greu de inteles. Pierre ne explica.
"Sa le aratam oamenilor ca e usor sa traim simplu, sa nu ne simtim obligati sau sa facem lucruri care nu ne plac. Pentru noi e foarte confortabil aici. Omniprezenta naturii e impresionanta aici", a spus Pierre.
In timp ce in Romania la sate au ramas doar batranii, in Belgia si alte tari din vest viata la tara este un lux.
"Vom planta tot felul de legume, pentru productia proprie. Ca sa cumpar in Belgia un hectar e 20 de mii de euro", a spus Remy.
Philippe spune ca multi conationali i-au cerut detalii si este convins ca daca el va reusi ii vor urma si altii exemplul.