Romania, punct strategic pe harta NATO. Reactia lui Iohannis dupa decizia luata la reuniunea de la Bruxelles
Romania este de joi un punct strategic important pe harta NATO, prin infiintarea unui comandament de comanda si control cu 5.000 de soldati, pregatiti sa intervina rapid pentru orice amenintare asupra unui stat membru.
Masura a fost anuntata joi seara de ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, prezent la Reuniunea NATO de la Bruxelles. Comandamente similiare vor fi construite si in Bulgaria, Polonia si Tarile Baltice, ca raspuns la criza din Ucraina si pozitia ostila a Rusiei fata de Occident.
Iohannis saluta decizia NATO de infiintare a unui Comandament multinational al Aliantei in Romania
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele Klaus Iohannis a salutat deciziile luate, joi, la Reuniunea ministrilor Apararii ai statelor membre NATO, privind crearea centrelor de comanda in sase tari din Flancul Estic al Aliantei, inclusiv in tara noastra, si a unui Comandament multinational la nivel de divizie, in Romania.
”Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, saluta deciziile luate astazi in Reuniunea ministrilor Apararii ai statelor membre NATO, privitoare la crearea unor centre de comanda in sase tari din Flancul Estic al Aliantei Nord-Atlantice (Romania, Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia). Totodata, este de remarcat importanta hotararii asumate de Romania de a infiinta in tara noastra un Comandament multinational la nivel de divizie, fapt subliniat si in comunicatul final al Reuniunii, structura care va coordona centrele de comanda din Romania si Bulgaria si va asigura conexiunea la Comandamentul Intrunit Aliat de la Napoli”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sefului statului, ”deciziile adoptate arata angajamentul ferm al statelor membre NATO de a pune in aplicare masurile adoptate in cadrul Summitului NATO de la Wales (Marea Britanie) din 2014 privind consolidarea apararii comune pe Flancul Estic”.
Presedintele Romaniei subliniaza ”determinarea tarii noastre de a intreprinde actiunile necesare pentru crearea celor doua structuri ale NATO in Romania, in calendarul asumat la nivel Aliat, asa cum a afirmat si in cadrul intalnirii avute in luna ianuarie cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg”, mai transmite Administratia Prezidentiala.
Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, acestea urmand sa devina operationale in 2016, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, joi, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei.
La reuniunea ministrilor Apararii de la Bruxelles s-a decis constituirea imediata pe teritoriile aliatilor din est - Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - a unor Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care vor ”asigura o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici“.
Pe langa acest centru, Romania va gazdui un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO. ”Dupa primirea in NATO din 2004, masurile care s-au aprobat astazi pentru Romania sunt foarte importante, putem sa le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO si UE. Aceste structuri multinationale NATO de comanda si control reprezinta materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezente vizibile si persistente a NATO pe teritoriul tarilor aliate. Aceste unitati vor avea un rol cheie pentru legatura dintre fortele nationale si cele NATO, asigurand elementul de comanda si control in situatii in care noua forta de reactie a Aliantei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocata”, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.