Planul de lupta al Bucurestiului cu cainii maidanezi agresivi: infometarea
Persoanele care hranesc cainii fara stapan ar putea fi amendate cu pana la 5.000 de lei, potrivit unei prevederi care va fi introdusa in proiectul de modificare a hotararii din 2009 privind controlul reproductiei cainilor in Capitala.
Anuntul a fost facut de catre coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu.
Decizia introducerii unei masuri sanctionatorii a fost luata in urma comentariilor si propunerilor facute de cetateni la proiectul pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti, in perioada in care acesta s-a aflat in dezbatere publica, a mai spus Bancescu.
"Nu urmarim sa amendam un copil care arunca un biscuite unui caine pe strada. Urmarim sa reducem numarul agresiunilor cainilor fara stapan indreptate catre cetateni", a spus Razvan Bancescu.
El a dat ca exemplu zona din Drumul Taberei situata intre numerele 30 si 38, unde din 112 petitii adresate municipalitatii, 80 aveau ca obiect agresarea cetatenilor de haite de caini fara stapan, concomitent fiind reclamata si hranirea animalelor in parcarea din zona sau in fata blocurilor de catre localnici.
Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, propunerea de amendare a celor care dau de mancare cainilor fara stapan are la baza si rezultatele mai multor studii facute in acest sens.
Unul dintre studii, facut de Institutul Superior de Sanatate din Italia, arata ca agresivitatea cainilor creste din cauza organizarii animalelor in haite, lucru care se intampla, in primul rand, atunci cand acestea sunt hranite in grup.
"Singurul parametru care se supune cu succes controlului este alimentarea cu hrana. Autoritatile trebuie sa solutioneze in mod corect problema gunoiului, infiintand depouri pentru gunoi si hrana, inaccesibile cainilor (prin ingradire, folosindu-se containere inaccesibile pentru caini etc.) si indeosebi instruirea oamenilor in vederea neabandonarii resturilor alimentare pe strazi si in scopul de a nu hrani liber cainii comunitari. Hranirea constanta a cainilor comunitari conduce atat la reproducere sporita cat si la alcatuirea haitelor", potrivit studiului citat.
Alte doua studii, efectuate de angajatii Primariei Capitalei, au aratat ca hranirea regulata a cainilor in anumite zone duce la organizarea animalelor in haite.
Potrivit lui Razvan Bancescu, daca proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, amenzile vor fi date cu ajutorul politistilor locali si se va incepe din zonele pe care municipalitatea le are deja in asa-numita "harta a conflictelor".
"Stim deja locurile cu asemenea probleme, iar obiectivul nostru este sa incepem cu acele zone, si nu sa cautam oameni pe strada care mai arunca cate o bucata de paine unui animal", a mai spus Bancescu.
Referitor la cuantumul amenzii, Razvan Bancescu a explicat ca se doreste ca aceasta sa fie maxima, insa consilierii vor fi cei care vor stabili, prin vot, valoarea ei.
Proiectului de hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti care modifica HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti s-a aflat in dezbatere publica pana la 30 aprilie si urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor municipali intr-o sedinta viitoare.
Printre modificarile propuse se regaseste si obligativitatea posesorilor de caini in varsta de peste sase luni din Capitala de a-i steriliza in termen de un an de la data intrarii in vigoare a hotararii.
Exceptie de la aceasta prevedere vor face cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, dar si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si cainii a caror stare de sanatate nu este compatibila cu procedura de sterilizare, acest lucru urmand sa fie confirmat prin semnatura si parafa medicului veterinar.Proiectul mai stabileste ca persoanele fizice si juridice, dar si ONG-urile care detin caini in varsta de peste patru luni in municipiul Bucuresti sunt obligate sa-i inregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, din cadrul Primariei Capitalei, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii, prin microciparea lor si completarea unui formular. Exceptie vor face, de asemenea, cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne.
Proiectul, in forma in care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea insa si aplicarea unor sanctiuni pentru cei care incalca aceste prevederi sau vreo forma de control privind respectarea acestora.
Pe de alta parte, persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care captureaza, adapostesc, transporta, sterilizeaza, identifica si adopta caini fara detinator din Capitala vor avea obligatia de a comunica reprezentantilor ASPA, lunar, toate informatiile aferente acestei activitati, in caz contrar fiind sanctionati cu o amenda de 2.000 de lei.
De asemenea, agentii economici care solicita prestari de servicii catre reprezentantii municipalitatii vor plati cate 70 de lei pentru capturarea si sterlizarea unui caine, 20 de lei pentru identificarea si inregistrarea acestuia in baza de date si 10 lei pentru vaccinul antirabic.
Potrivit reprezentantilor municipalitatii, modificarea Hotararii nr. 243/ 2009 este necesara intrucat studiile din teren arata ca aproximativ 30 la suta dintre cainii fara stapani din Capitala provin din "abandon privat", adica pui proveniti din "monte accidentale" sau caini ai caror detinatori nu-i mai doresc.
Tot acest proiect stabileste si faptul ca persoanele fizice si juridice care adopta un caine dintr-unul din adaposturile municipalitatii bucurestene vor fi nevoite sa achite o taxa de 170 de lei, in timp ce pentru ONG-uri adoptia va ramane gratuita.
In plus, cainii vor putea fi adoptati numai de catre cei care fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicala. Noile prevederi au in vedere si ca persoanele fizice si juridice sau ONG-urile care abandoneaza caini sa nu mai aiba dreptul sa adopte alte animale pe o perioada de un an.
Totodata, conform proiectului, reteritorializarea cainilor neadoptati poate fi facuta in acelasi loc de unde au fost capturati numai dupa sterilizare, vaccinare, deparazitare si microcipare, fiind interzisa reintroducerea patrupedelor in parcuri, piete, spitale, scoli sau obiective de interes turistic.
Sursa: Mediafax
Etichete: caine, primaria capitalei, proiect, amenzi, CGMB,
Dată publicare:
13-05-2013 08:03