Ziua protestelor. Au existat violente intre protestatari si jandarmi

Ultima actualizare: 15-10-2012 23:57

14.000 de asistente, infirmiere, bracandieri, profesori, functionari si politisti au protestat in Capitala din cauza reducerilor salariilor si a disponibilizarilor din sistemul bugetar.

Dupa cateva ore de scandari si marsuri, multimea s-a dezlantuit in fata Guvernului. Pentru cateva minute, protestatarii au incercat sa rupa cordoanele si a fost nevoie ca jandarmii sa intervina cu gaze lacrimogene pentru a-i potoli pe oameni. Doua femei au ajuns in grija medicilor.

In timpul busculadei, gardul de protectie a fost mutat doi metri mai in spate fata de locul stabilit de jandarmerie. Echipajele erau pregatite sa intervina cu scuturi pentru a impinge multimea. Au folosit in cele din urma gazele lacrimogene.

Pana in momentul incidentului, manifestatii au protestat cu fluiere, goarne si steaguri. Unii si-au legat de gat papusi Pinnochio, ca simbol al minciunilor spuse de guvernanti.

Revendicarile sunt comune si in sanatate si in invatamant si in administratia publica. Salariile miscorate cu 25 % si disponibilizarile i-au unit pe brancardieri, asistente, functionari, profesori si politisti.

Marsul a dat peste cap circulatia in centrul Capitalei si i-a facut pe cei mai grabiti sa caute solutii pentru a iesi din coloana fara de sfarsit.

16:30 Mitingul din Piata Victoriei s-a incheiat, desi autorizatia pentru proteste era valabila pana la ora 18:00. Sindicalistii s-au retras spre piata Garii de Nord.

15:45 Intre manifestantii din Piata Victoriei si jandarmii veniti sa ii opreasca are loc o altercatie.

15:30 Liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, le-a transmis guvernantilor, de la tribuna din Piata Victorei, ca daca astazi protesteaza 20.000 de oameni, maine vor fi mult mai multi, pentru ca Executivul sa inteleaga ca trebuie sa opreasca masurile de austeritate.

13:00 Doua delegatii ale sindicalistilor care protesteaza miercuri, in Capitala - Sanitas si CNSLR-Fratia - se vor intalni cu ministrul muncii Ioan Botis pentru a discuta revendicarile lor.

14.10 In drum spre Piata Victoriei, manifestantii au trecut si pe langa sediul ministerului Muncii. Unii dintre acestia, nemultumiti, au aruncat cu oua si covrigi in cladirea oficiala. Jandarmeria Capitalei a anuntat ca acestia ar putea fi identificati datorita inregistrarilor video si vor fi amendati.

13.55 Manifestantii pleaca in mars spre Piata Victoriei, unde cei aproximativ 10.000 de oameni vor protesta pana la ora 19.00. Sindicalistii au pancarte pe care scrie: "Cseke Attila, groparul sistemului sanitar romanesc", "Du-te Basescu dupa Ceausescu", si "Trandafiri votati, trandafiri mancati".

12:45 Aproximativ 9.000 de sindicalisti ai CNSLR-Fratia participa, miercuri la pranz, la protestul din Capitala, la care oamenii au ajuns cu peste 1000 de autocare si 50 de microbuze.

Sindicalistilor de la Sanitas au inceput sa li se alature si cei din federatiile membre ale CNSLR-Fratia cu care au miting comun de la ora 13.00 la ora 14.00, cand se va pleca in mars spre Piata Victoriei.

12:25 CNS Cartel Alfa a decis continuarea actiunilor sindicale incepute in 20 septembrie, astfel ca joi, vineri si luni vor fi organizate proteste de cate minim doua ore, in Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului.

12:20 Aproximativ 1.800 de forte de ordine au fost mobilizate, miercuri, in Capitala, pentru mitingul sindicalistilor de la CNSLR-Fratia, in vreme ce politistii si jandarmii asigura fluidizarea traficului si in judete, pentru ca autocarele cu protestatari sa ajunga in timp util in Bucuresti.

12:15 Protestul Sanitas, care precede actiunea de baza de miercuri a CNSLR-Fratia, a inceput oficial la ora 12.00, aproximativ 3.500 de sindicalisti fiind deja prezenti, lor urmand sa li se alature peste o ora alti membri ai federatiilor membre CNSLR-Fratia.

11:45 Aproximativ 1.500 de sindicalistii CNSLR-Fratia s-au adunat deja in Piata Revolutiei din Capitala, unde liderii sindicali au estimat ca aproximativ 20.000 de persoane vor veni sa participe la mitingurile si marsul programate pentru miercuri.

08:00 Potrivit presedintelui CNSLR- Fratia, Marius Petcu, vor fi organizate doua mitinguri si un mars. La ora 12.00 va fi o manifestare a Federatiei Sanitas, urmata, la ora 13.00, de un miting al CNSLR-Fratia. Iar la ora 14.00 va incepe marsul spre Piata Victoriei.

Aproximativ 10.000 de persoane sunt asteptate sa vina din teritoriu, insa sindicalistii mizeaza si pe participarea masiva a bucurestenilor nemultumiti.

Sindicalistii cer revenirea la salariile din septembrie 2009, majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei atat pentru bugetari cat si pentru angajatii din societatile comerciale, stoparea disponibilizarilor in sistemul bugetar si in sistemul economic, pastrarea Codului Muncii si a protectiei salariatilor la concedieri colective.

Sindicalistii mai vor blocarea initiativei de a desfiinta contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, contractul colectiv de munca la nivel de ramura si contractul colectiv de munca unic la nivel national.

O alta solicitare este mentinerea actualei legi a pensiilor, a varstei de pensionare si a modului de calcul al pensiei. Modificarea legii Inspectiei muncii pentru diminuarea muncii la negru si intarirea masurilor de securitate a lucratorilor la locul de munca, depolitizarea institutiilor si companiilor de stat, un pachet de masuri anti-criza din partea Guvernului care sa duca la cresterea veniturilor si a puterii de cumparare sunt alte cereri ale sindicalistilor.

Protestarii vor fi in Piata Victoriei intre orele 15.00 si 19.00.

Politistii rutieri sfatuiesc soferii bucuresteni sa evite astazi Piata Victoriei, Lascar Catargiu, Aviatorilor, Nicolae Balcescu, Magheru si Calea Victoriei. Acestia mai spun ca bucurestenii ar trebui sa foloseasca cat mai putin masinile personale pentru a evita blocajele in trafic.

Brigada Rutiera recomanda locuitorilor Capitalei sau celor care tranziteaza astazi Bucurestiul rute ocolitoare. Click aici ca sa vezi care sunt acestea si sa eviti sa ramani blocat in trafic.

Vezi calendarul protestelor sociale!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO