Pestera Focul Viu din Apuseni adaposteste un bloc de gheata vechi de peste 3000 de ani. Ce incearca acum cercetatorii sa afle

29-05-2016 08:35

Cum era clima acum 2.000 de ani? Sau ce plante si animale populau teritoriul Romaniei in trecut? Sunt intrebari la care cercetatorii vor sa gaseasca raspuns printr-un proiect unic pana acum la noi in tara.

Pentru inceput au forat in Pestera Focul Viu, din Parcul Natural Apuseni, pentru a scoate la suprafata cat mai multe mostre.
Acestea vor ajunge in laboratoare din tara si din strainatate, iar specialistii vor trage primele concluzii.

Pentru patru zile speologii s-au mutat in Pestera Focul Viu, inarmati cu echipamente speciale si cu multa rabdare. Au extras din blocul de gheata probe, pe care ulterior, le-au conservat si le-au introdus in camere frigorifice.

Doctor Aurel Persoiu - Institutul de Speologie " Emil Racovita" Cluj: "Vom putea raspunde la intrebari cum ar fi cat de mult s-a schimbat temperatura in 2000 de ani, cand au avut loc aceste schimbari de temperatura."

In Polonia vor ajunge bucati de material organic pentru a afla ce plante existau in acea perioada. Daca au avut loc si eruptii vulcanice care ar fi putut influenta clima, vor afla cercetatorii de la Milano, iar cantitatea de precipitatii de atunci va fi stabilita in Anglia.

Pestera Focul Viu adaposteste un bloc de gheata vechi de peste 3000 de ani, iar ca volum este al treilea din Europa.

Cristian Ciobotarescu - Presedinte A.S.Sfinx: "Pestera este formata dintr-o sala de 68 metri lungiume si circa 48 de metri latime, care adaposteste un bloc de gheata care conserva imagini asupra climei care a existat in urma cu multi, multi ani".


VIDEO PROTVPLUS.RO